Bakanlar Kurulu 10 Ekim'de 10 numara yağ kullanımının önüne geçilmesi için hammadde alımlarındaki 'nakit taahhüt' oranını yüzde 5'ten yüzde 25'e çıkarttı. Bu gelişme üzerine ihracaat anlaşmalarında büyük sıkıntı çeken Riga Boya'nın Genel Müdürü Muhammet Tuncel, sir çıkmaza girdiklerini belirtterek, bünyelerindeki Riga ve Koneks Boya'nın, üretiminin yüzde 80'ini yurtdışına ihraç ettiğini, bu doğrultuda da İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan '2011 Yılı Türkiye'nin İkinci 500 Sanayi Kuruluşu' unvanını aldığını hatırlattı. Amacının dışında kullanılan 10 numara yağa önlem almak için Bakanlar Kurulu'nun 11 Ekim 2012 tarihli 284/38 sayılı kararı gereğince yapılan düzenlemeyle, boya hammaddelerine yeni ÖTV zamlarının geldiğini ve fiyatların yüzde 100 arttığını vurgulayan Tuncel, "Firmamız Irak firmasıyla 2011 yılında 200 milyon dolarlık ihracat anlaşması yapmış ve 30 milyon dolarlık mal ihraç etmiştir. ÖTV zamlarıyla birlikte yeni mal sevk edemeyeceğimizi söyledik, onlar da sözleşmelerinden kaynaklanan cezai müeyyideler olduğunu söylediler. 200 milyon dolar mal sevk ettiğimizde 30 milyon dolar kar edecekken son düzenlemelerle 300 milyon dolara malı imal dahi edemeyecek duruma geldik" dedi.

Hammaddelere gelen zam kararının en azından 6 ay önceden bildirilmesi gerektiğini savunan Tuncel, yüzde 100 artan hammadde fiyatlarıyla birlikte Türkiye'de üretim yapmanın, ithalat yapmaktan daha masraflı olacağına dikkat çekti.

Riga ve Koneks Boya'nın Onursal Başkanı Mahmut Tuncel ise son zamların sanayiciye yansımasının yüzde 100 olacağını hatırlatarak, bu koşullarda Avrupa'daki şirketlerle yarışamaz duruma geldiklerini söyledi.