Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren ve dünyanın önde gelen otomobil firmalarının benzinli araçları için ateşleme bobini üreten İtalyan elektronik devi Eldor, bobin ihracatının yanına yönetici ihracatını da kattı. Fabrikanın bu yıl Çin'de, gelecek yıl da Brezilya'da açacağı iki fabrikanın yönetici takımı İzmir'deki fabrikadan gönderilecek.

İZMİR PROTOTİP

İzmir'deki fabrikanın üretim yanında kurulacak Ar-Ge bölümü ile birlikte eğitim üssü olacağını söyleyen Eldor Yönetim Kurulu Başkanı Pasquale Forte, "Çin'deki fabrikada yönetici olarak çalışacak personelin eğitimine başlandı. Ayrıca Çin ve Brezilya'daki fabrikaların üst düzey yöneticileri de İzmirli olacak. Ar-Ge bölümü kurulduktan sonra İzmir fabrikamıza üretimin yanı sıra eğitim misyonunu da ekleyeceğiz" dedi. Forte, "Şimdilik İzmir ve İtalya'dan dünyanın çeşitli ülkelerine ulaşıyoruz. Çin ve Brezilya'ya kurulacak iki fabrika ile tüm dünyaya dört fabrika aracılığı ile ulaşacağız. İzmir fabrikamız bizim prototipimiz olacak. Çalışan sayısından üretim düzenine kadar bütün fabrikalar İzmir'deki fabrikanın aynısı olacak" diye konuştu.

İNSAN KAYNAĞI

Firmanın yıllık yüzde 25 büyüme hızıyla yoluna devam ettiğini ifade eden Forte, "Toplu işe alımı fabrikada yeni kurulacak üretim hatlarına eleman sağlamak için yaptık. Bir gün içerisinde bin 500 kişiyi genel yetenek, mesleki beceri ve mülakattan geçirdik. Bu toplu işe alımın sonucunda 100 kişiyi belirledik. Bu 100 kişiden 30'u işe başladı, hazirana kadar bu sayı 100’e tamamlanacak. Bir yandan da toplu işe alım sayesinde eleman ihtiyacı olduğunda başvurabileceğimiz bir insan kaynağını da elde ettik" dedi. Forte, ESBAŞ'taki fabrikada 900'ü kadın olmak üzere bin 25 kişinin çalıştığını, 2013 sonuna kadar bu sayının bin 500 kişi olacağını da sözlerine ekledi.

AYLIK 8 MİLYON EURO

ESBAŞ'ta 1998 yılında faaliyete başlayan Eldor Elektronik ve Plastik Malzeme Üretim ve Tic. Ldt Şirketi, Ferrari, BMW, Volkswagen, Renault gibi otomobil fabrikalarının benzinli motorları için ateşleme bobini üretiyor. Ateşleme bobini konusunda dünyanın en büyük fabrikalarından biri olan Eldor'da ayda 4 ayrı tipte 5 milyon adet ateşleme bobini üretiliyor, fabrikanın aylık ihracat tutarı ise 8 milyon euro.



TG(İÖ/CK)