Hastavuk firması tarafından iki yılda bir gerçekleştirilen 'Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi Semineri' Antalya’daki IC Green Palace Hotel’de başladı. Seminerde dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den sektör temsilcileri bir araya geldi. İki gün sürecek olan seminerin ilk oturumunda Lohmann Tierzucht firmasından Ortadoğu Satış Müdürü Ronaldus Eek büyütme dönemi, Dr. Matthias Voss aşı uygulamaları ve Dr. Robert Pottgueter de beslenmeye ilişkin teknik sunumlar yaptı.

Dünya Yumurta Konseyi Genel Koordinatörü Julian Madeley’in de bulunduğu seminerde, Türkiye Kanatlı Üreticiler Birliği Başkanı ve Hastavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, sağlık açısından sakıncalı olduğu belirten tavuk eti tartışmaları ve sektöre ilişkin soruları yanıtladı.

ÇİFTLİKTEN SOFRAYA İZLENEBİLİR

Türkiye’de tavukçuluğun 1980’li yıllardan itibaren modern teknoloji ve bilimsel temellere dayalı bir yapıya büründüğünü belirten Şahin Aydemir, özellikle 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de insan sağlığı, hijyen ve izlenebilirlik yöntemleri ile üretim yapan Türkiye’de bu kaliteye ulaşmış çok ender sektörlerden biri olduklarını kaydetti. Aydemir, bugün sofranızdaki bir yumurta veya etin geriye dönük izlenebilirlik sürecinin tamamıyla kontrol altında olduğunu anlattı.

KAYIT DIŞI BİR CİVCİV DAHİ YOK

Aydemir, 2005 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı bir yenileme sonrasında, şu anda kayıt dışı bir yumurta veya bir kilogram et üretebilme şansı olmadığını dile getirdi. Aydemir, "Çünkü Türkiye’deki her kümes bakanlığın kayıtlı formundadır. Siz bir civciv ürettikten sonra kayıt dışı olarak herhangi bir yere sevk edemezsiniz. O kümes numarasını almak zorundasınız. Nereye sevk edeceğiniz sorulur ve o kümesin numarasına bakılır. O kümesin numarası kayıtlı ve onaylı değilse sevkiyat dahi yapamazsınız" diye konuştu.

BUNLAR BİLİME AYKIRI İDDİALAR

Son günlerde bilim ve gerçeklere aykırı iddiaların ortaya atıldığını belirten Şahin Aydemir, bir tavuğun günde 3 yumurta yumurtladığı gibi söylemlerin bilime aykırı olduğunu söyledi. Aydemir, "Bir tavuk 26 saatte bir yumurtayı oluşturabilir. Bu dünyanın hangi yerine giderseniz gidin böyledir. Bunun başka şekilde değiştirilmesi imkanı yoktur. Bunu bilmeden konuşmamalı" dedi.

ET ÜRETEN TAVUK 40 GÜNDE BÜYÜR

Tavukların hızlı büyütülmesi için ilaç kullanıldığı gibi iddiaları da yanıtlayan Şahin Aydemir, yumurta üreten bir tavuğun 4- 5 ayda, et üreten bir tavuğun ise 40 günde büyüdüğünü kaydetti. Aydemir, şunları kaydetti:

"Bir kişiye doğmuş bir günlük civciv verelim, evinizdeki balkon yada bahçede doğal yemlerle besleyin. Bakın 40 günde 2- 2.5 kilogram gelecektir. Çünkü hayvanın özelliği budur. Bunu bilmeyen insanlar kendince konuşuyor. Birde etin kilogramına baktığınız zaman, bu hayvana herhangi bir büyütme faktörü verebilme şansınız yok. Maliyetini artırırsınız. Bilmeden gıda terörünü kendimiz yaratıyoruz. Çünkü konuştuğumuz ürünler yumurta ve beyaz et."

YUMURTA GÖĞÜS KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR

Aydemir, yumurtanın düzenli tüketimlerde kadınlarda göğüs kanseri ve kalp krizi riskini azalttığını, çocuklarda kolin ihtiyacını gidererek beyin hücrelerinin daha çok gelişmesini sağladığını belirtti. Aydemir, "Bugün Amerika’daki yıllık kişi başı yumurta tüketimi 256 adettir, Avrupa’daki tüketim 280 adetlerdedir. Türkiye’de ise hala 140 adetlerde. Gelişmek istiyorsak biz bunları artırmak zorundayız. Çünkü hayvansal protein, kolinle beraber beyin hücreleri ve insanların gelişimini sağlıyor" diye konuştu.

Gıda diyetisyenlerinin 'Yumurta sindirilebilirlik oranı yüzde 100 olan tek gıdadır' dediğini anlatan Aydemir, Türkiye’de 13.5 milyar yumurta, 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretildiğini dile getirdi.

Dünyada yumurta üretiminde 11’inci, ihracatında ise 7’nci sırada olduğumuzu kaydeden Şahin Aydemir, bu yılki ihracat hedefinin 1 milyar dolar, 2015 hedefinin de 3 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Aydemir, Türkiye’den 35 ülkeye yumurta ve beyaz et ihracatı yapıldığını kaydetti.

İLK YUMURTA İHRACATI HAFTAYA

Aydemir, üç hafta önce Avrupa Birliği’nden, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılan resmi başvuru ile Türk yumurtası talep edildiğini açıkladı. AB ülkelerine üç yıl önce beyaz et ihracatının başladığını, ancak yumurta ihracatı olmadığını belirten Aydemir, AB’nin 'Türkiye’den yumurta ve yumurta ürünleri almak istiyoruz' ifadeli resmi başvurusu sonrasında firmaların sözleşmeleri tamamladıklarını ve AB ülkelerine ilk yumurta ihracatının önümüzdeki hafta başlayacağını dile getirdi.

TÜRK TAVUĞU DÜNYADA MARKA

Türkiye’den beyaz etle ilgili Almanya, İngiltere, Fransa ve daha birçok ülkeden ciddi talep olduğunu da ifade eden Aydemir, şunları söyledi:

"Bu anlamda o kadar büyük bir talep var ki Türkiye bu pazara girdiği zaman diğer ülkeleri pazardan hemen egale ediyor. Türkiye’nin en büyük özelliği girdiği her ülkede ürün kalitesi ile hemen birinci sıraya çıkması. Ve bugün ihracat yaptığımız ülkelerde Türk ürünleri Brezilya, Amerika, Arjantin’in ürünlerinden daha pahalı satılıyor, daha kaliteli olduğu için. Bazı ülkelerde şöyle bir şey vardır eğer eve misafir gelecekse Türk tavuğu alınır, eğer kendi hane halkı ise o ülkenin lokal ürünü tüketilir. Biz bu kadar kaliteli bir seviyeye ulaşmışken haksız eleştiriler sadece bizi yoruyor."