188 ülkeden, tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere 11 bin 163 firma, kuruluş, bakanlık, yerel yönetim ve turizm örgütünün katılacağı fuarda Türkiye 3 bin 79 metrekarelik stantta, fuarın ilk üç günü turizm profesyonellerine, son iki günü de tatilcilere Türkiye'nin turizm değerlerini, konaklama tesislerini tanıtacak. 2012 sezonuna önelik sözleşmelerin imzalandığı ve aslında borsa niteliğinde olan fuar, turist kabul eden şirketlerle, turist gönderen tur operatörlerinin pazarlıklarına sahne olacak.

26 SALONDA 160 BİN METRE KARE

Almanya'nın Başkenti Berlin'deki Messe adı verilen fuar alanı toplam 160 bin metre karelik 26 salondan oluşuyor. Fuar alanının büyüklüğü nedeniyle, salonlar arasında ücretsiz dolmuş seferleri yapılıyor. İspanya, Yunanistan, İtalya, Mısır gibi Akdeniz çanağında iddialı ülkelerin en az 2'şer bin metrekarelik stantlar kurduğu fuarda Türkiye bu yıl 3 bin 79 metrekarelik alan kiraladı.

7 BİN GAZETECİ GİDECEK

Fuarı her yıl ortalama 50 ile 70 arasında ülkenin turizm bakanı ziyaret ediyor. İlk üç günü yalnızca turizm profesyonellerine, son iki günü de tatilcilere açık olan fuarı 110 bini turizm profesyoneli olmak üzere yaklaşık 170 bin kişi gezecek. Fuara gazeteciler de büyük ilgi gösteriyor. Bu yıl 100'e yakın ülkeden 7 bin civarında gazeteci fuarı izlemek üzere akreditasyon yaptırdı.

TÜRKİYE ÇIKARMA YAPACAK

Fuarın en renkli ülkelerinden biri uzun yıllardan beri olduğu gibi yine Türkiye olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kiraladığı alanda, bölgeler bazında tanıtıma ağırlık verilecek. Bakanlığın kiraladığı alanda bölgeler ayrı ayrı stantlar kurarak tanıtım çalışması yapacak.

TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ

Çok sayıda konferans, panel, açık oturumun düzenleneceği dünyada turizm sektörünün geleceğine ilişkin ilginç ve önemli bildirilerin sunulacağı ITB Berlin Fuarı'nda bu yıl eskiden olduğu gibi, turizmin çeşitli alanlarına ilişkin ihtisas salonları açılacak. Bu salonlarda, kamp ve karavan turizmi, cruise turizmi, doğa ve macera turizmi, iş turizmi gibi özel ilgi alanlarına yönelikler yanında 'gay ve lezbiyen turizmi' için geniş bir stant yer alacak.

HEMEN HER ÜLKE TURİST BEKLİYOR

ITB Berlin'de, turizm pazarında söz sahibi ülkelerin yanı sıra bu sektörde adını duyurmak bir yana, adı terör, savaş, hastalık, ölüm ve yoksullukla anılan birçok ülke de boy gösterecek. Burma, Timor, Surinam gibi ülkelerin yanı sıra açlıkla savaşan bazı Afrika ülkeleri ve kapalı rejimleriyle tanınan ülkeler de turist çekebilmek amacıyla, rengarenk posterler, broşürler ve filmlerle stantlarının başında olacak. Terör olaylarının ve iç savaşın hüküm sürdüğü Irak, Suriye ve Sudan da, bu yıl 'huzurlu' ve 'güvenli' bir tatil için Almanlar'ı ülkelerine davet etmek üzere fuarda yerlerini alacak.

BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ITB Berlin Turizm Borsası'nın dünyanın en önemli fuarı olduğuna dikkat çekerek, "Almanya ve Rusya pazarı bizim için belirleyici ve çok önemli. ITB, Avrupa pazarının genel gidişatını ve 2012 sezonunda oluşacak müşteri kapasitesini belirliyor" dedi.

Osman Ayık, bugüne kadar alınan verilere ve erken rezervasyon sayılarına bakıldığında, başta Almanya olmak üzere Türkiye'nin Avrupa pazarında pek sıkıntı yaşamayacağını belirterek, "Avrupa'daki tek sıkıntımız İngiliz pazarında. Süreç içinde oranın da toparlanacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

ITB'nin İspanya ile Türkiye'nin rekabetine sahne olacağına dikkati çeken Osman Ayık, şunları kaydetti:

"Edindiğimiz ilk izlenime göre, ITB'den en karlı çıkacak iki ülke İspanya ve Türkiye olacak. Arap baharı gibi sorunlar devam ettiği için Mısır ve Tunus ister istemez yarışta geri kaldı. Yunanistan'ın da durumu malum. Zaten uzun yıllardır yeni yatırım yapmadı. İtalya ise kitle turizminde daha fazla talebe cevap veremiyor. Berlin Fuarı sonrası 2012 sezonuna ilişkin tablo netleşecek. ITB'nin arkasından Moskova'daki MITT Fuarı'na gideceğiz. Rusya Federasyonu ve BDT ülkelerindeki tatilciler de artık Almanlar gibi erken rezervasyona alıştı. Yılın ilk iki ayında bu ülkelerden alınan erken rezervasyonlarda ciddi artış yakaladık. Bu yıl Rusya ve BDT pazarında sürpriz bir artış yakalayabiliriz. Bu ülkelerden gelen turist sayısı yüzde 20 artabilir."

TAKIM OLARAK GİDİYORUZ

Akdeniz Turistik Otelciler birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da, Antalya'dan Berlin'e, vali, büyükşehir belediye başkanı, turistik ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, bürokratlar, sektör temsilcileri, otelciler olarak tam takım halinde gideceklerini açıkladı. ITB'ye gelecek yıl Antalya Tanıtım A.Ş. olarak büyük bir stant kiralayarak ayrı bir bölümde katılacaklarına değinen Çorabatır, bu yıl bölgelerin Türkiye'ye ayrılan bölümde ayrı ayrı standlarda tanıtım yapacaklarını söyledi.

FUARDA PORTAKAL TIR'I

Çorabatır, üç yıl önce olduğu gibi bu yıl Berlin'e yine özel bir 'Portakal TIRı' götüreceklerini, fuarın açık alanına park edecek, Antalya ve portakal fotoğraflarıyla süslenmiş TIR'dan, fuar ziyaretçilerine portakal ve portakal suyu ikram edileceğini belirtti. Çorabatır, TIR'ın Almanya'ya kadar olan yol güzergahındaki ülkelerde de tanıtım yapacağını, TIR'a yüklenecek portakalın Finike ve Kumluca Ziraat odalarının desteğiyle sağlanacağını kaydetti.

Sururi Çorabatır, ITB'deki Türkiye standında, her iki saatte bir konser vermek ve gösteri yapmak üzere Antalya Devlet Opera ve Balesi'nden 7 kişilik bir sanatçı grubunun Berlin'e götürülmesi için temaslarını sürdürdüklerini belirterek, "Fuarda Türkiye'deki sanatsal etkinlikleri de bu yolla tanıtacağız. Opera ve bale sanatçıları standımızda Anadolu'nun ezgilerini sunacak" diye konuştu.



BT(SU/CK)