Karşıyaka Rotary Kulübü'nün toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan İzmir Ticaret Borsası ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, VOB'un İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında İzmir'den taşınacağı yönündeki söylentilerine değindi. Kestelli, "Türkiye'nin ilk ve tek türev borsası olan VOB'un İzmir'de büyüyüp küresel bir güç haline gelmesi beklentimiz ortadayken bu konuda da benzer bir vizyon çatışması yaşıyoruz" diye konuştu.

'SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ'

Kestelli, "Şu anda kesinleşen bir şey yok. 2008 yılında tek hisseye dayalı işlemler için altyapıyı biz hazırlamıştık. Bize, 'Şu anda piyasalar hazır değil' denildi. Ama şimdi bu işlemler İMKB tarafından yapılıyor. Opsiyon sözleşmelerini SPK, İMKB’ye verdi. VOB için sözün bittiği yerdeyiz. Biz hala girişimlerimizi sürdürüyoruz. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da girişimlerde bulunuyor. Bunun politik bir karar olduğunu düşünüyoruz. Biz bu işte adalet istiyoruz" dedi.

Kestelli ayrıca konuşmasında toplumsal sorunlar ve sosyal konulara da geniş yer ayırdı. "Halk hareketlerinin sosyal medyayla körüklendiği, demokrasinin cep telefonlarıyla yayıldığı yeni bir dünya" oluşumundan söz eden Kestelli, "Yeni dünya düzeninde, hiç kimsenin, eskiden yaptığı işi, eskiden yaptığı haliyle devam ettirebilme lüksü yok. Siyasiler, aslında hak etmedikleri bir iktidarı yaşamak için halka hak ettiğinden daha fazla bir refah vermeyi sürdüremez" ifadelerini kullandı.

'ÖZGÜRLÜK VE ZENGİNLİK İKİ ÖNEMLİ İNSAN HAKKI'

Buna örnek olarak AB'deki iktidarların el değiştirmesini örnek veren Kestelli, "Benzer şekilde, aslında halklarına hak ettikleri refah, demokrasi ve özgürlüğü çok gören iktidarların da devam ettirilemeyeceğini yaşayarak gördük. Dün Mısır ve Libya'da, bugün Suriye'de yaşananlar ortada. Dünya, refah ve demokrasinin ya da özgürlük ve zenginliğin atbaşı giden iki önemli insan hakkı olduğunu içselleştirmek zorunda. İletişimin bu denli güçlendiği bir zaman diliminde her türlü adaletsiz durumun hızı giderek artan oranda tepki bulmaya devam edeceğini anlamamız lazım"” diye konuştu.

'GÖÇMENLERİN SORUNLARI YARIN KAPIMIZI ÇALAR'

Tesadüfen Somali'de doğan bir bebek açlıkla yaşam mücadelesi verirken Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin bu sefaletten bağımsız refah içinde yaşamalarının düşünülemeyeceğini de vurgulayan VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Bugün kıyılarımıza vuran kaçak göçmenlerin sorunları yarın evimizin kapısını çalar. Çünkü akıllı cep telefonları çalışmaya devam ediyor" dedi.

TÜRKİYE 10 BÜYÜKTEN BİRİ OLSA DA NE KADAR GELİŞMİŞ OLACAK?

Türkiye'nin de bu dönüşüm döneminde dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında olmayı hedeflediğini ancak bu hedefler için tasarruf olmadığından ciddi dış kaynağa ihtiyaç olacağını dile getiren Kestelli, küresel konjonktürün de bu değişime ne kadar izin vereceğinin muamma olduğunu kaydetti.

Kestelli, Türkiye'nin bu hedefe ulaşsa bile gerçekten gelişmiş bir ülke olup olmayacağı sorusunu da ortaya atarak sosyal politikalardan güvenliğe kadar pek çok çıtayı yükseltmek gerektiğini dile getirdi. Kestelli, "AB'nin son ilerleme raporu bile tek başına gerçek gelişmişlik göstergeleri olan adaletten özgürlüğe pek çok konuda nasıl patinaj yaptığımızı tartışmamız için yeterli neden" diye konuştu.



BT(İÖ/CK)