İzmir’in önemli sanayi kuruluşlarından Bakioğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, küresel ekonomik krizin 2011 yılında da etkilerinin devam ettiğini belirterek, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Bu dönemde krizin etkilerini hafif hisseden Türkiye’nin dış ticaret performansının arttığını belirten Bakioğlu, 2001 krizi sonrası bankacılık sisteminin iyileştirme sürecinden geçmesinin bunda etkili olduğunu savundu. 2011 yılında 135 milyar dolarlık ihracata karşılık 240 milyar dolarlık ithalat yapıldığını aktaran Bakioğlu, "100 milyar doları aşan bir dış ticaret açığı çok riskli görünmektedir" dedi. Bakioğlu, konuyu iyi analiz ederek Türkiye’nin yarattığı katma değeri arttırmanın yollarını araştırıp bulmak gerektiğini vurguladı.

KAOS DEVAM EDECEK

Bu yılın çelişkili süreçlere tanıklık yapacağına inandığını dile getiren Bakioğlu, enflasyon ve duraklamanın aynı anda yaşanacağını tahmin ettiğini, küresel ekonomik kaosun devam edebileceğini söyledi. 2012 ile birlikte Avrupa ekonomisinin gerileyebileceği tahminleri üzerinde durulduğunu hatırlatan Bakioğlu, enflasyon ve durgunluk sürecinin de aynı anda yaşanabileceğini bildirdi. Bakioğlu, özellikle ihracatın yarısının yapıldığı, dış finansmanın da yarısının temin edildiği AB ülkelerindeki olumsuz gidişata dikkat çekerek, "Ülkemizin ihracat ve dış finansman sağlama anlamında bu yıl AB’den beklenen desteğin alınamaması riski olduğu sonucuna ulaşılabilinir" dedi.

"KUR RİSKİNDEN UZAK DURUN"

Enflasyonun 2011’de ulaştığı düzeylerde seyredeceğini tahmin ettiğini anlatan Bakioğlu, şöyle devam etti:

"Küresel düzeyde dolar kullanımının yüzde 60-70’ler, Euro kullanımının ise yüzde 20’ler düzeyinde seyrettiği bildiriliyor. Euro, arkasında siyasi ve ekonomik birliği temsil eden bir devlet bulunan dolar kadar şanslı değil. Bu nedenle küresel kriz ortamı doları daha avantajlı kıldı. Sanayiciler özellikle kriz dönemlerinde kur ve parite riskinden mümkün olduğunca kaçınabilmek için önlemlerini almalılar."



BT(İÖ/İD)