Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adıyaman'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Medeniyetler Kavşağında Adıyaman' sempozyumuna katıldı. Adıyaman Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen sempozyuma  Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

TÜRKİYE SÜREKLİ GELİŞİYOR

Bakan Yılmaz, sempozyum kapsamında düzenlenen 'Adıyaman'da Kalkınma' konulu panelde konuştu. Adıyaman'a yapılan hizmetleri ve aktarılan ödenekleri anlatan Bakan Yılmaz, AK Parti iktidarının ardından kentteki gelişimin somut olarak görülebildiğini söyledi. Türkiye'nin ekonomik anlamda yaptığı hamleler ve elde ettiği istikrar ile başlattığı değişim ve dönüşümün büyük takdir topladığını kaydeden Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"Büyük çalkantıların yaşandığı dünyamızda, gerçekten önemli değişim ve dönüşümlerin yaşandığı ortamda Türkiye dimdik ayakta duruyor. Bütün dünyanın gıpta ile baktığı bir performans sergiliyoruz. Bu tabii ki kendiliğinden gerçekleşmiyor. Geçmişte dünyada krizler yokken kriz yaşayan ülke olan Türkiye, bugün krizle boğuşan dünyada yüzde 9.12 büyüyor. Büyümede Çin ile yarışan bir ülke konumundayız. Türkiye'de güven ve istikrar oluştu.  230 milyar dolarlık bir ekonomiyken, geçen yıl 772 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştık ve bu sene 800 milyar doları aşacağız. Kişi başına düşen gelirimiz son 9- 10 yılda 3 katına çıktı. 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolar olan kişi başına düşen milli gelirimiz giderek artıyor. Diğer taraftan ihracatımızda çok büyük gelişmeler oldu. Avrupa pazarımız daraldığı halde, Ortadoğu'da bu kadar sıkıntılar yaşandığı halde 135 milyar dolar ihracat yapmayı başardık."

GAP'A BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Türkiye'nin istihdam konusunda da büyük gelişmeler yaşadığını ve GAP projesine büyük önem verdiklerini aktaran Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"2002 yılında GAP Bölgesinin ihracatı 700 milyon dolar bile değildi. Geçtiğimiz yıl bu kadar karmaşa ve sıkıntıya rağmen GAP Bölgesinde 7 milyar dolar, net söylemek gerekirse 6.9 milyar dolar olmuştur. GAP Bölgesinin ihracatı 10 misli artmıştır. Toplam ihracat payımızda GAP yüzde 2'lerden yüzde 5'lere yükseldi. Bunu devlet değil özel sektör yapıyor. GAP'a baktığınızda hep münferit ve olumsuz olaylar vurgulanıyor ama bu bölge işte böyle dinamik bir bölge. Bu şartlar içerisinde 7 milyar dolar ihracat yapabiliyorsa, bu bölge bu bütün yatırımlarımız tamamlandığında ve özel sektör bu bölgeye yatırımlarını artırdığında neler olabileceğini düşünün. Bunun için biz GAP'ı çok önemsiyoruz ve her alanda desteğimizi sürdüreceğiz."

Bakan Yılmaz, yeni teşvik yasasının GAP bölgesindeki iller için önemli bir şans olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Yılmaz, sempozyumun ardından onuruna verilen öğle yemeğine katıldıktan sonra karayoluyla Elazığ'a geçti.



FB(HK/COŞ)