Kayseri’de, Elektrik Mühendisleri Odası’nın Elmacıoğlu İskender’de düzenlediği 'Ahilik Yemeği'ne katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tufanbeyi santraliyle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız şöyle konuştu:

"Yerli kaynakların üretimdeki payını artırmak adına, Başbakanımızın talimatıyla yerli kömürün üretim merkezlerinde kullanılmasına dönük işlemlere başlıyoruz. Adana Tufanbeyli’de yaklaşık 320 milyon ton yerli linyit kömürün değerlendirilmesi, özel sektörün minimum 600 MW santral kurulumuyla ilgili ihaleye çıkıyoruz. Burada tek şartımız şu; yatırım yapacak olanlar gelecekler, müracaatını yapacaklar’."

'YATIRIMCI, ÜRETTİĞİ ELEKTRİKTEN PAY ÖDEYECEK'

Yatırımcıların izlemesi gereken yolu da anlatan Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kömürün varlık devrini yapmıyoruz. Onlara kullanım hakkını veriyoruz. Bu şu demek; Yatırımcılar, üretim yapmış olmaları halinde bize üretecekleri elektrikten pay ödeyecekler. Ama üretim yapmayacaklarsa sahanın ruhsatları iptal edilecek. Ciddi yatırımcının, önünü açmak için rödovans payı ödemeleri gerekmiyor, önceden sermaye transferinde bulunmaları gerekmiyor. Yalnızca müracaatlarını yapacaklar, elektrik üretecekleri zaman da, ürettikleri elektrikten katkı payı ödeyecekler. İhale de bu bedel üzerinden olacak. Yatırımcımızın işini kolaylaştırmak ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla koordinasyonu sağlamak adına minimum 5- 6 kişiden oluşan ekip oluşturulacak. Yatırımcılarımız herhangi bir sıkıntıda oraya başvuracak. Onlar, yatırımcının önünü açacak, sorunu çözecek. Direk yatırımcının yanında, onların her türlü sorununu çözecek tarzda ekip kuruyoruz. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonra devamı gelecek."

Yemekte, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Olan ve Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan, Bakan Taner Yıldız'a plaket verdi.

DÖ(OE/COŞ)