Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin Erciyes Dağı Büyükşehir Belediyesi Tesisleri’nde düzenlendiği ve Mart ayı ihracat rakamlarının açıklanacağı basın toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz zammını çevre ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıktan kaynaklandığını iddia etti. Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Zammı vatandaşımız, hükümetimiz ne de bizler isteriz. Bunun bir zorunluluktan kaynaklandığını ve yurt dışındaki ham petrol fiyatlarının, döviz fiyatlarının yükselmesi sonucunda maliyetlerimizin arttığını belirtmiştim. Bizim bir de diğer Avrupa ülkelerinden farklı bir yanımız var. Döviz fiyatlarıyla aldığımız bir malı TL ile satıyoruz. Aradaki fark yine bizim maliyetlerimize gelen fark olarak yansıyor. Bankacıların açık pozisyon dediği konu. Bizim dışımızda özellikle Kuzey Afrika’da, Suriye’de, İsrail İran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlıkların bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz. Çünkü, yükselen ham petrol fiyatları doğalgazdaki fiyatları etkiliyor. Aynı zamanda taleplerin düşmüş olmasından, arzın yetersiz olmasından ya da talebin yükselmesinden değil yalnızca bizim dışımızda oluşan siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerle yükseldi. O yüzden dünyanın yükünü; hak etmediğimiz bir yük çekiyoruz. Dediğim budur bahsettiği oranlarda bu zam yapılmak zorunda kalmıştır."

Bakan Yıldız, gazetecilerin Yatağan Termik Santrali'nde ölümlerin gerçekleştiği yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"2006 yılından bu tarafa Yatağan’daki baca gazı analizleriyle beraber çevreye zararlı olacak kükürt ya da sülfür oranlarında bizim belirlediğimiz oranları aşan oran olmamıştır. Sağlık Bakanlığımız da açıklama yaptı. Rapordaki bahsedilen kanser oranının diğer illerimizdeki ortalamanın üzerinde olmadığını belirtildi ve çevreye zararlı olabilecek  Yatağan’da herhangi bir üretim yapılmaması için ben talimat verdim. Geçtiğimiz dönemde orada yaptığımız kontrol ve gözlemler sonucunda 210 megavat yerine 165 megavatlarda olduğunu gördüm çevreyi kirletmemek adına üretimi düşürdüklerini söylediler. Bu kadar hassas çalıştığımız bir ortamda bu tür ithamların yapılması doğru değil. Kamunun daha verimsiz çalışan yerleri yok mudur? Vardır onun da rehabilite edilmesi için çalışmalar yapılmaktadır."

"YERLİ KÖMÜR YERİNE İTHAL Mİ KULANACAĞIM?"

Bakan Yıldız, kamuoyunun dikkatini başka noktaya çekmek istediğini anlatırken, Yatağan'da yerli kömürün çevreye duyarlı olarak kullanıldığını söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:

"Yerli yerine ithal kömür mü kullanacağım. Hani bir enerji ithalatından şikayetçiydik, azaltmak istiyorduk? Yerli kömürle ilgili açıklamaların daha dikkatli yapılması gerekir. Hepsi bizim hassasiyetimiz. Çevre, yeşil Türkiye’nin zenginliği ama müsaade ederseniz enerji kaynakları da bu ülkenin zenginliği. Bu tür yorumları yapanlar için son derece olumsuz örnek. Kurumuşları da bu konuda daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Önümüzdeki süreçte 2023'e kadar yaklaşık 17-18 bin megavatlık yerli kömürden elektrik santrali yapmayı düşünüyoruz. Yerli kömürden üretim yapmak çevreye duyarsız olmak anlamına gelmiyor. Gelmişmiş teknolojilerle beraber akışkan yataklı kömür santrallerinin yapılmasıyla beraber artık bu noktalar aşılmıştır. Dünyayı kirletenler temizlemek zorundadır. Çen de her hafta bir tane kömür santrali devreye girmektedir. Yerli kömürlerimiz kullanacağız ve Türkiye ekonomisine kazandırmış olacağız. 11.5 milyar tonluk düşük kalorili linyit rezervlerimiz tespit edilmiş durumda ve ekonomiye kazandıracağız."



DÖ,MÖ(OE/İD)