Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Bakan Yazıcı, yolsuzluk operasyonlarının ardından gümrüklerin durumunu soran basın mensuplarına, şu yanıtı verdi:

"Etik alanlara, yasanın suç saydığı alanlara ilişkin eylem ve işlemleri icra edenler konusunda toleransımız sıfırdır. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Absorbe edemeyiz, hazmetmem. Bu tür ihbar mektupları, iddialar geldiğinde elbette bizim soruşturma mevzuatımız 'Adam ismini yazmamışsa onu dikkate almayın' der. Burada da bir farklı duruşumuz var. Şayet iddia edilen konularla alakalı ya da ihbar edilen konunun içinde somut olay tarifi varsa 'Şu şunu yaptı, şuna verdi, şu eylemle şu uygulama yapıldı' şeklinde bir tanımlama varsa bunun üzerine gideriz. Kademeli olarak bölge müdürleri, müdürler herhangi bir yerde etik dışı yasalara aykırı uygulama varsa onun başındaki arkadaşım ya mahiyetine hakim değildir ya da ortaktır. Buna öyle bakarım. Belki biraz 'Önyargılı' diyeceksiniz ama benim bakışım bu. Bu hassasiyeti gösteririm. Arkadaşlarımın da bu hassasiyet içinde oldukları kanısındayım. Ben kurumumu bu tür algılardan korumakla yükümlü olduğum gibi Bakanlığımda çalışan dürüst insanların hukukunu korumak da benim boynumun borcudur. Hiçbir dürüst arkadaşımı şunun bunun ihbarıyla hak ve hukukunu çiğnenir hale getirmem. Onun da hukukunu korumak bir bakan olarak benim görevimdir."

İŞADAMLARINA, 'RÜŞVET VERMEYİN' UYARISI

Bakan Yazıcı, son zamanlarda gümrüklerde yolsuzluk ihbarları gelmediğini belirterek, "Durumu iyi görüyorum. Bana son zamanlarda şikayet gelmiyor. Rüşvet olarak nitelediğimiz bir fiil varsa bunu veren de vardır. Kurumda çalışan kamu görevlileri değil kurum üzerinden iş yapan işadamları için de aynı şeyi söylüyorum. Haksızlığa talipli olmayın. Haksızlık yapma konusunda da kimseye menfaat temin vaadinde bulunmayın. Bu her iki tarafın da görevi diye düşünüyorum" dedi.

Elif DEMİRCİ/İZMİR,