Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) ve Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği’nin düzenlediği 'Hayvancılık Sektöründe Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu" konulu toplantıya Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Sakarya Valisi Mustafa Büyük’ün yanı sıra SETBİR, Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği ve Türkiye Süt Üreticileri Birliği üyeleri katıldı. 

Toplantıda ilk konuşmayı SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük yaptı. Yörük, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden et ithalatının artması ve bu ithalatın Avrupa ekonomisine etkilerini anlattı. Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden en fazla et ithalatı yapan ülke olduğunu vurgulayan Yörük, “Avrupa hayvan ihracatında ‘Allah Türkiye’den razı olsun’ diyor” diye konuştu. 

Yörük’ten sonra konuşma yapan Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise hayvan ithalatı ve ülke piyasasında Et Balık Kurumu’nun (EBK) yaptığı yanlışlara değindi. EBK’nın yalnızca denetleyici olarak piyasada yer alması gerektiğini vurgulan Tunç, mevcut politikalarla Türk üreticisinin sektörden çekilmeye başladığını söyledi.

Türkiye Süt Üreticileri Birliği Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ile Sakarya Valisi Mustafa Büyük'ün de birer konuşma yaptığı toplantıda kürsüye gelen Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu önce Ak Parti hükümetinde ulaşım, sağlık ve eğitimde yaptığı çalışmaları anlattı. Arzu’ya salondaki bazı çiftçiler, ‘Bize tarımı anlatın’ diyerek tepki gösterdi. Arzu ise bunun Başbakan’ın talimatı olduğunu ve halkın yapılan hizmetleri unutmaması için böyle hatırlatmalar yaptığını söyledi. 

Bir süre de 2009 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı dönemindeki çalışmalarını anlatan Bakan Yardımcısı Arzu, daha sonra tarımda  yapılan desteklemeleri anlattı. Kutbettin Arzu konuşmasını tamamlayıp kürsüden ayrılırken salonda bulunan 5-6 kişi tepki gösterdi.

Bu tepkinin ardından konuşan Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, “Salonda 300 kişi var 3 kişi aleyhimize konuşuyor. Provokasyon yapmayın” dedi. Arzu’nun bu sözünün ardından bir grup üretici ayağa kalkarak bağırmaya başladı. Söz alan bir birlik üyesi, "Siz üreticiyi burada provokatör olarak suçladınız. Bu yanlışı düzeltmenizi istiyorum” dedi.

Bunun ardından “Buradaki toplantının usul ve adabına uymayan her davranış provokasyondur. Biz burada üreticiyi dinlemeye geldik. Türkiye’yi tarımda 11'incilikten, 7'nciliğe getiren bir bakana istifa etsin deniyorsa bu provokasyondur” diyen Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ardından salondan ayrıldı.

 

ZT-AG(MB/AAA)