Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan Bütçe Komisyonu'nun çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu ve 2013 yılında bütçeden en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığı'na verileceğini söyledi.

Tekirdağ'daki ziyaretlerinin ardından Çorlu İlçesi'ne gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i belediye önünde Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan ve partililer karşıladı. Süleymaniye Camii'nde cuma namazını kılan Bakan Şimşek, daha sonra Belediye Başkanı Ünal Baysan ile birlikte aşure dağıttı, ardından Kazimiye Mahallesi'nde yapımı tamamlanan vergi dairesine geçti. Bakan Şimşek vergi dairesi müdürlüğü binasının açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak sermayesinin yatırama dönüştürülen girişimcilerimize hizmet verdiklerini söyledi.

Türkiye’deki ve dünyadaki değişimi takip ederek kendilerini sürekli olarak yenilediklerini kaydeden Şimşek, "Girişimcimiz birikimlerini yatırıma dönüştürmezse vergilendirilecek kaynak ortaya çıkmaz. Bunun için de her mükellef bir değerdir. Vergi demek, kalkınma demektir. Şu unutulmamalıdır ki asıl olan kamu harcamalarını vergilerle finanse etmektir. Kayıt dışılıkla mücadeleye önem veriyoruz. Kayıt dışılık devletten çalmak değil, 75 milyondan çalmak demektir. Gelecek nesillerin refahı kayıt dışılığı bitirmekten geçiyor" dedi.

EN BÜYÜK BÜTÇE EĞİTİME

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan Bütçe Komisyonu çalışmalarının sona yaklaştığını açıklayarak, yeni bütçede en büyük payın eğitime aktarılacağını söyledi. Bakan Şimşek, "Son 10 yıl öncesinde eğitime 11.3 milyar ödenek ayrılmakta idi. Bugün ise bu rakam 68 milyara çıkmış bulunmaktadır. Ülkemizde 17 milyon ilk ve orta eğitimde öğrenci var. Üniversitelerimizle birlikte bu rakam 20 milyona yakın. Belki petrol kuyumuz, yer altı zenginliğimiz yok ama bizim gençliğimiz, insanlığımız var. Biz eğitimin yanında bir bu kadar harcamayı sağlık için yapıyoruz. 2013 bütçesinde sağlık için 67 milyar liralık ödenek ayırdık. Bunun için de vatandaşlarımızın sağlık imkanlarını artırmış olduk. 2013 bütçesinde sosyal güvenlik sistemine de 72 milyar lira ayırdık. Kalkınmaya, üretmeye, ihracata ihtiyacımız var. Altyapıya 40 milyar lira ayırdık. Türkiye bu dönemde evini düzene koyduğu için yüzde 6 faizle borçlanabiliyor. Ancak bundan 10 yıl önce 100 liranın 86 lirası faize gidiyordu. Geçen yıl 100 liranın 16 lirası faize gitti. İşte Türkiye bunları yapabildiği için daha iyi bir konumda" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN 3.5 MİLYAR LİRA ALACAĞI VAR

Türkiye'nin ekonomisiyle, dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini ifade eden Şimşek, "Türkiye’nin şu anda dış borcunun aksine dünyadan 3.5 milyar lira alacağı vardır. Makine üretiminde Almanya, moda sektöründe İtalya ile rekabet edecek, onların yerine geçeceğiz. Yeter ki birliğimizi koruyalım."

Bakan Mehmet Şimşek ve protokol üyeleri daha sonra yeni vergi dairesinin açılışı yaptı. Bakan Şimşek vergi dairesini gezdikten sonra Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Silwerside Otel'de düzenlenen işadamları ile değerlendirme toplantısına katıldı.



MY(LK/CK)