Bakan Şimşek, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve Pamukkale Üniversitesi'nin Yeni Akademik Yılı açılış törenine katılmak üzere dün gece eşi Esra Şimşek ile birlikte Denizli'ye geldi. Bugün sabah saatlerinde iş dünyası temsilcileriyle Pamukkale Colossae Otel'de basına kapalı bir toplantı yapan Bakan Mehmet Şimşek, daha sonra Denizli Valiliği'ne geçerek Vali Abdülkadir Demir'i ziyaret etti.

Bakan Şimşek, burada gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TBMM'de süren Büyükşehir Yasa Tasarısı ile ilgili tartışmaları değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Şu anda Meclis'te müzakere edilen bir tasarı. Şu aşamada benim söyleyeceğim bir şey yok. Çünkü tasarı ile ilgili müzakereler komisyonda yapıldı. Genel kurulda müzakereler devam ediyor" dedi.

Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi ile ilgili soruyu da cevaplandıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şöyle konuştu:

"Biz kendi kendimize not verecek noktada değiliz. Ama şu da bir gerçek ki, Türkiye'deki siyasi istikrara, bütçe ve kamu borçlarındaki dinamiklere, gelişmeye, ülkenin büyüme potansiyeli ve büyüme performansına ve genel olarak makro ekonomik dengelerine bakarsanız, Türkiye daha iyi bir notu hak ediyor. Burada önemli olan reyting kuruluşları hep geriden takip etti. Ama finans piyasaları Türkiye'yi daha yukarıda fiyatlandırdılar. Yani finans piyasalarına bakarsanız, örneğin başka ülkelerin faiz oranlarına bakarsanız, risk göstergelerine bakarsanız, Türkiye'nin daha iyi fiyatlandığını göreceksiniz. Önemli olan ülkemizin tabi ki, batı ülkeleri ile arayı hızlı bir şekilde kapatması. Tabii ki, başarımızın takdir edilmesi, tescil edilmesi önemli. Bunun özel sektör ve kamuya da olumlu yansımaları var."

Hazinenin borçlanma faizlerinin yüzde 7'nin altına indiğini hatırlatan Şimşek, "Ben eminim ki, bu not artışları ile önümüzdeki dönemde tabii ki bunun devamı ile birlikte, özel sektörün uzun vadeli düşük maliyetli kaynaklara erişimi daha mümkün hale gelecek. Biz bütün bunları olumlu olarak görüyoruz. Sayın Başbakanımıza da bu anlamda katılıyorum. Yani finans piyasaları, Türkiye'nin notunu daha yüksek seviyede zaten belirlemiş durumda. Reyting kuruluşları biraz daha geriden geliyorlar ama biz yine de Fitch'in attığı adımı takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yaşanan 'bahtsız bedevi' tartışmaları ile ilgili soru üzerine de Bakan Şimşek, "Biz her zaman hakikaten karşılıklı saygı içerisinde ülkemizin sorunlarını çözme çabası içerisinde olduk. Buna da devam etmemiz lazım" dedi.

Şimşek daha sonra Denizli Belediyesi ve AK Parti Denizli İl Teşkilatı'nı ziyaret etti.



FI,RÇ(AÖ/SS)