Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Şanlıurfa'da düzenlenen '2011 yılı değerlendirme ve 2012 yılına stratejik bakış' toplantısına katıldı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bölge illerinin Gelir İdaresi Başkanları ve defterdarlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın dün açıkladığı ve Şanlıurfa'nın 6. bölgede değerlendirildiği yeni teşvik sisteminin çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'nın yeni teşvik yasasının merkezinde olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde az gelişmiş illerimiz yeni sistemde 6. bölgede değerlendirildi. İlk defa bu kadar yoğunlukta, bu kadar kapsamlı bir teşvik sistemi uygulamaya konuldu. Biraz cesareti olan herkes, teşvik sistemini fırsat bilmesi ve hemen yatırıma başlaması gerekiyor" dedi.

2009 yılının global kriz nedeniyle istisnai bir yıl olarak değerlendirilmesi gerektiğini, 2011 yılının maliye açısından iyi bir yıl olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, "2010 yılında bütçe açığımız yaklaşık 40 milyar dolar civarındaydı. Güçlü bir performans sergileyerek bu açığı geçen yıl 17 milyar dolara indirdik. Bütçe açığının hızla düşmesinde gelir performansının etkisi çok önemlidir. Bu durum da Avrupa'da ve dünyada imrenilerek izlendi" diye konuştu.

5.2 milyon mükellefi ilgilendiren vergi borçlarının yapılandırılmasının Cumhuriyet tarihinin en başarılı yapılandırmasında tahsilat oranının yüzde 40 olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, "Yaklaşık 40 milyara yakın bir yapılandırma gerçekleştirildi. Bu yapılandırma, Cumhuriyet tarihindeki yapılandırmaların en başarılısıdır. Bu uygulama devam edecek, rehavete gerek yok" dedi.

2012 yılı içerisinde Maliye olarak kendilerine 2 hedef koyduklarını ve bunun tahakkuk eden vergi ile geçmiş yıllara ait alacakların tahsilatı olduğunu anlatan Bakan Mehmet Şimşek şöyle konuştu:

"Bu yıl tahsilat anlamında 2 hedefimiz var. Bunların ilki cari yıl olan 2012 içerisinde tahakkuk eden verginin yüzde 90'ını tahsil etmek. Diğeri de geçmiş dönemlere ait alacakların yüzde 30'unu tahsil etmektir. Son 9-10 yıllık süreçte AK Parti hükümetleri dönemine baktığımızda tahakkuk eden verginin tahsilat oranı yüzde 89 civarındadır. Bu yıl hedefimiz yüzde 90 ama siz 1 puanı önemsiz görmeyin. 1 puan çok önemlidir. Geçen yıl 254 milyarlık vergi gelirimiz var ve 1 puanlık artış 12 yıllık eğitim sistemine geçiş ile ihtiyaç duyulan okulların yapımı anlamına geliyor. Bizim 25 yaş üstü nüfusumuz 6,5 yılını okulda geçirmiş, yani orta okul terk. Şimdi biz ülkemizi en az yüzde 100 lise mezunu olarak ama ileride ideal olarak üniversite mezunu noktasına getirme çabasındayız. Bunun için kaynak lazım ve bunu borçlanarak yapamayız. Borçlanarak değirmen dönmez. Bu noktada Gelir İdaresi ve Vergi Dairesi yöneticilerine önemli görev düşüyor. Vergi vatani görevdir ve sizler tahsilatlar ile büyük sevap kazanıyorsunuz. Sizler katkı sağladıkça bundan nemalanacaksınız. Tabii ki, her şeyi maaş veya özlük hakları diye görmemek lazım. Ayrıca onları da iyileştirme noktasında çalışıyoruz."

Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleden taviz vermeyeceklerini de anlatan Bakan Şimşek, vergi tahsilatında mükellef ile uyumlu diyalog kurulmasını istedi.

Şimşek, konuşmasının ardından aynı otelde düzenlenen Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nın toplantıya katıldı ve ardından Balıklıgöl'ü ziyaret edip, Dergah Camisinde cuma namazını kıldı.



(HK/SS)