İzmir'in Çeşme İlçesi'nde, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen '3. Uluslararası Ekonomi Konferansı'na katılarak, Nobel ödüllü İktisatçı Josef Stiglitz'le sunum yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisini ekonomistere İngilizce anlattı.

Türkiye ekonomisinde son 10 yıldaki değişimi anlatan Bakan Şimşek, sunumunun sonunda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin vatandaşa ne zaman yansıyacağı sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Vatandaş zaten gelişmeden payını aldı. Son 10 yılda taşıt sayısı sekiz milyondan 16 milyona çıktı. Vatandaşımız her açıdan bu süreçten çok olumlu etkilendi. Kişi başına milli gelir arttı. Türkiye'de istihdam yaklaşık 4 milyon arttı. Türkiye 2023 yılına kadar yapısal reformlarını tamamlayarak cari açığı daha yönetilebilir bir noktaya getirecek. Ülkemizin katma değer zincirindeki yeri de hızla yükseldi. Modada Milano ile yarışıyoruz. Makine üretiminde Almanya ile yarışmak ve geçmek zorundayız. Türkiye, önümüzdeki 10 yılda da reformlar ve istikrar devam eder, makro politikalar uygulanırsa çok daha iyi noktalara gelecektir."

Bakan Şimşek, Nobel ödüllü İktisatçı Stiglitz'in Türkiye'yi nasıl değerlendirdiği sorusunu üzerine de "Stiglitz sunumunda teorik olarak dünya ekonomisi ve euronun geleceğine ilişkin yorumlarda bulundu. Global krizde iktisat politikalarının çuvalladığını anlattı. Türkiye'ye ilişkin genel algısı olumlu. Dünyanın da Türkiye algısı son derece önemli. İki hafta önce Dünya Bankası'nın Avrupa ve Asya direktörlerine bir sunum yaptım. Dünya Bankası Türkiye deneyimini gelişmekte olan ülkelere veya nispeten az gelişmiş ülkelere aktarmak istiyor" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konferanstan sonra uçakla Ankara'ya gitti.



Fulya OMAÇ/ÇEŞME (İzmir),



(AÖ/SS)