2011 yılında Türkiye'nin 21. 8 milyon ton buğday üretiminin 18.7 milyon tonunu iç tüketiminde kullanıldığını, bu nedenle 2012'ye 3.1 milyon ton buğday stoku kaldığını belirten Bakan Eker şunları söyledi:

"2011 yılında Türkiye 1,9 milyar dolar değerinde buğdaydan mamul madde ihracatı gerçekleştirmiştir. 2011 yılında Türkiye un ihracatında dünya birincisi olmuştur. Makarna üretiminde ise İtalya'nın ardından Türkiye dünya ikincisi oldu. Bu yıl kış mevsimi uzun ve soğuk geçtiği için bölgesel olarak don olmuş ve bu yüzden bitki gelişimi özellikle Orta Anadolu da beklentinin altında kalmıştır. Bu sebeple ülkemiz hububat üretiminde geçen yıla oranla bir miktar azalma beklenmekte, buğday üretimimizin 19,5 milyon ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu miktar Türkiye ihtiyacının uzun yıllar üzerindedir. Piyasaların seyrine göre toprak mahsulleri ofisi müdahale alım politikalarını şekillendirmiştir. Türkiye genelinde bugün itibariyle arpa hasadı yüzde 15, buğday hasadı yüzde 16'ya ulaşmıştır."

Piyasadaki ürün fiyatlarının hasadın başlangıcından bugüne kadar üreticiyi mağdur etmeyecek seviyelerde oluştuğunu kaydeder Bakan Eker şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada buğday müdahale ve alım politikaları fiyatlarının açıklanması ihtiyacının ortaya çıkardı. TMO, hububat alımında bu 310 noktada faaliyet gösterecek. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya vermiş olan üreticilerin yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya satabilecekler. Ürünler fiziksel ve kimyasal analizlere göre fiyatlandırılacak. Böylece ürünlerin kalitesine göre sınıflandırma yapılarak depolanacak. 'Kaliteli üret daha fazla kazanç elde et' sloganı sayesinde sertifikalı tohumluk kullanımı arttı. Bu şekilde üretilen ürünlerde kaliteli ve verimli artış sağlandı."

RANDEVULU ALIM SİSTEMİ

Bu yıl ilk defa uygulanacak randevulu alım sistemi ile üreticilerin hiç sıra beklemeden randevu aldıkları gün ürünlerini teslim edebileceklerini kaydeden Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsteyen üreticiler önceki yıllarda olduğu gibi ürünlerini randevusuz bir şekilde de TMO'ya satabilecekler. TMO alımları bu yıl Polatlı, Ahiboz, Lüleburgaz'daki lisanslı depolar üzerinden yapacaktır. Üreticiler ürünlerini bu depolara bırakarak, alacakları ürün senetlerini bugün açıklanacak fiyat üzerinden TMO'ya satabilecekler. Ayrıca üreticilere yüzde 30 avans verilecek ve anlaşmalı bankalardan da kredi kullanabileceklerdir. Bu fırsatlardan hem üreticiler hem de tüccar ve sanayiciler faydalanabilecek."

'DÜNYADA FİYATLAR GERİLEDİ'

Dünya ekmeklik buğday fiyatlarına bakıldığında 365 sert kırmızı kışlık buğdayın 283 dolara (ton başına 515 TL) gerilediğini anlatan Bakar Eker şu bilgileri verdi:

"Geçtiğimiz yıla göre ise dünya fiyatlarında yüzde 22'lik düşüş oldu. Türkiye fiyatlarına baktığımızda ise kalitesine ve üretildiği bölgeye göre değişmekle birlikte Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday 637 TL ton fiyattan, arpa ise 540 TL ton fiyatıyla işlem gördü. TMO alım fiyatları belirlenirken devir stoku, üretim miktarı, maliye, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatlar dikkate alınmıştır. Geçtiğimiz yıl 635 TL müdahale alım fiyatı, 2012 yılında Anadolu sert ekmeklik kırmızı buğday için ton başına 665 TL olarak belirlendi."

'50 TL PRİM UYGULAMASI SÜRECEK'

Bakan Eker, bu fiyatın yüzde 11,5- 12 oranında protein içeren buğdaylar için belirlendiğini, proteini yüzde 13 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda ton başına 685 TL'ye kadar çıkabileceğini belirtti. Bu fiyatlara ek olarak, önceki yıllarda olduğu gibi Bakanlığın 50 TL ton başına prim uygulamasını sürdüreceğini anlatan Bakan Eker, "Ayrıca gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2012 yılında da devam edecektir" diye konuştu.

Hububat alım fiyatlarının üreticinin lehine olduğunu belirten Bakan Eker, üretimin tüketimin üstünde olduğunu ve dünya piyasalarında Türkiye'nin yine en çok ihracat yapan ülkeler arasındaki konumunu muhafaza edeceğini söyledi.



DHA(MV/COŞ)