Çağlayan, yeni teşvik sisteminin meyvelerini vermeye başladığını ifade ederek, 20 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde Kasım 2012 sonuna kadar 1925 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirtti. Çağlayan, düzenlenen 1925 yatırım teşvik belgesiyle, 23.6 milyar TL sabit yatırım, 77 bin 889 istihdam öngördüğünü ifade ederken, öngörülen istihdamın 66 bin 251’i yerli, 11 bin 638'inin uluslararası sermayeli şirketlere ait olacağını söyledi.

Çağlayan, yeni teşvik sistemine göre düzenlenen teşvik belgelerinde, yeni teşvik uygulamalarının olumlu sonuçlarını net bir şekilde görüldüğü kaydederek şunları söyledi: "22.8 milyar TL tutarında bin 887 adet belge düzenlenen 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre belge adedi bazında yüzde 24’lük ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 23’lük bir artış gerçekleşmiştir. Aynı şekilde 2012 yılı Temmuz-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre bölgesel yatırımlarda belge adedi bazında yüzde 110’luk ve sabit yatırım tutarı bazında yüzde 109’luk bir artış sözkonusudur. Yeni teşvik sisteminde verilen yatırım teşvik belgelerinde öngörülen 23,6 milyar TL’lik toplam sabit yatırım tutarının 11,5 milyar TL’si imalat, 7 milyar TL’si hizmetler, 3.9 milyar TL’si enerji ve 1,3 milyar TL’si madencilik sektörlerindedir. Kasım ayında düzenlenen 434 yatırım teşvik belgesinde, 5.7 milyar sabit yatırım ve 16 bin 405 kişiye istihdam öngörülmektedir. Düzenlenen teşvik belgelerinde adet bazında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31'lik, öngörülen sabit yatırım tutarında da yüzde 75’lik bir artış gerçekleşmiştir."

'TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİMİZ İÇİN BİR ŞANS'

Bakan Çağlayan, teşvik belgelerinin 405 tanesinin yerli, 29 tanesinin uluslararası sermayeli şirketler için düzenlenmiş olduğunu vurgulayarak, sabit yatırımın 1,1 milyar TL’sinin uluslararası sermayeli, 4,6 milyar TL’sinin ise yerli sermayeli şirketler tarafından yapılmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

Çağlayan, yeni teşvik sistemin zamanla daha iyi tanınmasıyla yerli ve yabancı yatırımlar daha da artacağını söyleyerek, bunun için gerek yurtiçinde, gerekse yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım etkinliklerin sonuçlarınının önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi. Teşvik sistemi ekonomi için bir şans olduğunu söyleyen Çağlayan, "Cari açığın ilacı olacak stratejik yatırımlarda yakında önemli artış bekliyoruz. 20 Haziran’dan itibaren düzenlenen teşvik belgeleri yeni teşvik sisteminin ayar tutmaya başladıgını göstermektedir. İhracata dayalı üretim ve büyüme stratejimizin en önemli ayağını oluşturan Yeni Teşvik sisteminin olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı sağlayarak, cari açığı daha da azaltarak ve işsizliği düşürerek hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.


(SS)