İzmir Ticaret Odası (İTO) İşkadınları Konseyi, 2'nci İşkadınları Ticari Platformu’nu İzmir Hilton Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 2011 yılı sonu ihracatının Cumhuriyet dönemi rekoru kırmasından kaynaklı kupa hediye edilmesi ilginç görüntüler oluşturdu.

Açılış konuşmasında da iş kadınlarına seslenen Bakan Zafer Çağlayan, kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir parti olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Her işte akademisyen olarak, siyasetin, ekonominin, sporda, müzikte, kültürde, basında her alanda devlet kadınları destekliyor. Türkiye bu konuda son derece önemli bir noktaya geldi. Sizler hakikaten toplumda müstesna bir konuma sahipsiniz. Yağ çekmek için söylemiyorum. Sizler bizim baş tacımızsınız. Bu noktada sizleri her alanda görmek bizleri mutlu ediyor."

'İŞADAMLARI' DEĞİŞTİRİLEBİLİR

Ekonomi ve siyasette kadınların son derece önemli roller almaya başladığını dile getiren Bakan Çağlayan’ın, "TÜSİAD gibi bir işadamları derneğinin başkanı kadındır. Belki işadamı sözünü değiştirebilirlermiş, aslında değiştirilebilir" sözleri alkışlandı. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için çıkarılan yasanın da bir boşluğu doldurduğunu kaydeden Çağlayan, "Bu gibi çalışmalar yoğun bir şekilde devam edecektir. Yine bizim bir anlayışımız; biz kadına karşı ayrımcılığı ırkçılıktan daha beter buluyoruz. Bu çerçevede kadınla ilgili çalışmalarımızı, bugüne kadar gösterdiğimiz faaliyetleri çok daha fazla artıracağız" dedi.

Bakan Çağlayan, OSB’lerde kreş açılması konusunda da çalışma yapıldığını ve bu konunun 19 OSB’si olan İzmir için önemli olduğunu kaydetti.

'ARTIK SAVAŞLAR TOPLA TÜFEKLE YAPILMIYOR'

Türkiye’nin kuruluşundaki milli mücadelenin bugün ekonomik mücadeleye dönüştüğünü belirter Bakan Zafer Çağlayan, "Artık savaşlar topla tüfekle değil ekonomiyle yapılıyor. Ülkenin dünya ekonomisindeki sıralaması, kamu borçlarının, bütçe açıklarının milli gelire oranları, bunların her biri ayrı bir cephane, ayrı bir top tüfek olmuştur. Geçmişte İstiklal Savaşı’nda kahramanlık gösteren kadınlarımız, ekonominin kahramanları olarak yine görevde" diye konuştu.

'KADIN TAMAM OLMADIKÇA EKSİK KALIR BU HAYAT'

Kadınların ekonomideki sıralamasıyla ilgili derlenen verileri ilk eline aldığında 'Yok ya' diye tepki verdiğini belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

'Siz de anlatınca 'yok ya' diyeceksiniz. Ülkemizde 54 bin 566 ihracatçı var. Kadın ihracatçı sadece 5 binler civarında. Demek ki gidecek çok mesafemiz var. Kadınların ekonomiye katılımında 134 ülke arasında 2011 itibariyle maalesef sondan 4’ncüyüz. AB’de her 100 kadından 59’u çalışırken, Türkiye’de sadece 22 kadın çalışıyor. 2011 verilerine göre çalışan her 100 kadından sadece 13’ü işveren veya kendi hesabına çalışıyor. Her 100 işverenden ise sadece 15’i kadın. Ege’de bu sayı 9. Bunlar gösteriyor ki bizim kadınlarımızın iş hayatına dafa fazla katılması olmazsa olmazımız. Şairin  gibi; 'kadın tamam olmadıkça eksik kalır bu hayat' dediği gibi, çalışmada da ekonomide de kadınlarımızın olması önemli."

Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında kadınlara çok büyük roller düştüğünü sözlerine ekledi.

İŞ KADINLARI 'UÇAKTA KONTENJAN' İSTEDİ

İTO İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş, konsey olarak 250 iş kadınına ulaşmak üzere olduklarını belirterek, kadınlara iş gezilerinde uçaklarda kontenjan ve teşviklerde öncelik talep etti. Yaptıkları çalışmalarda İzmir’den büyük destek gördüklerini anlatan Tokuş, "Hedefimiz gelecek yıl Türkiey’nin çeşitli illerinden gelecek olan odalara bağlı iş kadınlarını 3'üncü İş Konseyi’nde burada toplamak olacaktır. Ayrıca desteğinizle Türkiye İhracatçı Kadınlar Konseyi’ni kurarak ilk toplantıyı yine sizinle yapmayı hedefliyoruz" dedi.

'KADINA KONTENJAN İÇİN YASAL DÜZENLEME'

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Yeni Teşvik Paketi için Bakan Çağlayan’a teşekkür ederek, Oda olarak da kadınların iş dünyasında daha fazla yer almaları için çaba gösterdiğini kaydetti. Demirtaş ayrıca oda olarak her meslek komitesinde bir kadına kontenjan ayrılması yönünde temenni kararı aldıklarını hatırlatarak, bu konuda yasal düzenleme beklediklerini dile getirdi.

ÇAĞLAYAN, TEŞVİK PAKETİNİ SAVUNDU

İzmirli'lerin, Manisa ile haksız rekabet yarattığı için eleştirdiği Teşvik Paketi’ni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İzmir'i 1'inci bölge yapmış olmaktan dolayı mahcubiyetimin olmadığını ifade etmek istiyorum" sözleriyle savundu. Bakan Çağlayan, konuşmasının İzmir’le ilgili kısmında ise kentin önemli bir ticaret ve sanayi kenti olduğunu vurgulayarak bu konudaki öncülüğünün tartışılmaz olduğunu söyledi. Hedeflere ulaşmak için gerekli ulaşım, altyapı ve lojistik projelerinin de hızla sürdürüldüğünü vurgulayan Bakan Çağlayan, İzmir’i Akdeniz’de önemli bir ticaret aktarma merkezi yapmak istediklerini, özellikle inşaat aşamasında olan Çandarlı Limanı’nın dünyanın en büyük limanlarından biri olacağını kaydetti. Yeni teşvik paketinde de 1'inci bölge olarak gösterilmelerinin, Manisa ile rekabette eşitsizlik yaratacağını dile getiren İzmir iş dünyasına bu konuda da değerlendirmelerde bulunan Çağlayan şöyle dedi:

"Teşvik paketi açıklandı. Dört dörtlük mü değil. Gerçekten bugün Türkiye’nin hatta dünyanın en cazibeli, en önemli teşvik sistemi yapılmıştır. Bununla ilgili kanun düzenlemelerimiz sürüyor. İthal etmek zorunda kaldığımız bir çok ürünün Türkiye’de üretilmesini sağlayacak, yatırımda indirim imkanı getiren, insanları doğduğu yerde doyurmak için, göçün önüne geçmek için, 6'ncı bölgeyi de çok önemli bir teşvik bölgesi olarak görüyoruz. İzmir'i 1'inci bölge yapmış olmaktan dolayı mahcubiyetimin olmadığını ifade etmek istiyorum. Ankara, İzmir böyle, Muğla da öyle."

Bakan Çağlayan, Türkiye’nin neresinde olursa olsun büyük yatırımlar ve stratejik sektörlerde faaliyet gösterenlere teşvikler sağlanacağını, OSB’lerde ise 2'nci bölge teşviklerinin uygulanacağını hatırlatarak sözlerini sonlandırdı.



BT(İÖ/COŞ)