Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) 2011 yılında 12 sektörde 210 ülkeye gerçekleştirdiği 11.4 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirilmesine en fazla katkı koyan 41 ihracatçı firma ödüllerine kavuştu. Bu yıl 8'nci kez gerçekleştirilen törende konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomisi içindeki başarılarında en büyük payın ihracatçıların olduğunu vurguladı. Çağlayan, Bir cent, bir dolar yapsa dahi tüm ihracatçıların başımızın üzerinde yeri var. Biz o bir dolarları, bir centleri üstüste koyarak dünyanın yangın yerine döndüğü, ihracat yaptığımız Avrupa'da bir çok ülkenin yoğun bakım çadırına girdiği, ihracatın yüzde 25'inden fazlasını yaptığımız Afrika kıtasında son derece sıkıntılı geçen günlere rağmen ihracatçımız 135 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" dedi.

CAHİLANE YAKLAŞIM

Bu başarılardan bahsettiğinde 'İthalattan da bahset' diyenlerin olduğunu söyleyen Çağlayan, "Ben ihracatın olduğu gibi ithalatın da bakanıyım. Sadece bakmıyorum. Aynı zamanda iyi görüyorum. İthalatla ilgili salı günü, ayın 14'ünde ithalatla ilgili tüm kalemleri tek tek açıklayacağımız önemli bir toplantıyı gerçekleştireceğiz. İthalat Türkiye'nin ayıbı değil, niye, neden yaptığımızı, dış ticaret açığını neden verdiğimizi konuşacağız. Bugün buraya ödül almaya gelen, 2011 yılında adeta barut fıçısına dönmüş bölgelerde ihracatı artıran 55 bin ihracatçıya maalesef isnat edilen, bana göre bilgisizce, cahilane bir yaklaşımla yapılan hatayı düzeltmek adına söylüyorum. Deniliyor ki 'Türkiye'de ihracat yapılıyor, iyi hoş güzel de ama ihracat ithalatla yapılıyor.' 'Keşke ihracat yapmasak' diyenler bile ortaya çıkabiliyor. Şimdi onlara buradan diyorum ki ayın 14'ünü bekleyin. İhracatçılara yapılan bu yanlış değerlendirmeden dolayı bir çok insanın yüzü kızaracak. İthalatın müsebbibi ihracatçılar değil" diye konuştu.

İZMİR TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR MODEL

Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme stratejisini benimsediğini kaydeden Çağlayan, Türkiye'nin Cumhuriyet'in 100'ncü kuruluş yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat yapmak için önüne büyük bir hedef koyduğunu ve bu hedeflere hep birlikte koştuklarını dile getirdi. Çağlayan, "Ege İhracatçı Birlikleri'ndeki 12 birliğin başkanlarını ve yönetim kurullarını bugün Türkiye ihracatında çok önemli bir paya sahip olduğu için kutluyorum" dedi.

İzmir'in sanayisi, limanı, serbest bölgesi ve ticareti ile Türkiye için önemli bir model olduğunun altını çizen Çağlayan, "İnşallah 2020 EXPO'sunu da İzmir'e kazandırarak dünyaya tanıtmış olacağız. Hükümetimizin de görüşü budur. Bunu da hep beraber sağlayacağız" dedi.

BÜYÜKEKŞİ: 2012'DEN UMUTLUYUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de bu tür ödül törenlerini "ihracat hedeflerine bir adım daha yaklaştıran teşvik mekanizması" olarak nitelendirerek "Ege İhracatçı Birliğimiz ihracatımızı geliştirmek için her türlü girişime başarıyla imza atıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 2011 yılını ihracat artışı, büyüme, sanayi üretimi ve istihdam artışında büyük başarılarla tamamladığını kaydeden Büyükekşi, "2012 yılında da çizilen tüm olumsuz senaryolara karşın büyüme ve ihracat artışında başarılı olacağına inanıyoruz. Bu yıl 150 milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Nitekim ihracatımızın yılbaşından bu yana olan performansı da bu hedefin başarılacağını gösteriyor. Türkiye, ihracatın pozitif katkısı ile geçen yıl büyüdü. Bu sene de ihracatın pozitif katkısı ile büyümeye devam edecek" değerlendirmesini yaptı. Büyükekşi, Avrupa pazarının bir kısmında da ciddi bir kriz olmasına rağmen krizden etkilenmeyen ve ciddi bir büyüme dinamiği yaşamış Avrupa ülkelerinin olduğunu dile getirerek "Hedefimiz krizden etkilenmeyen Avrupa'da pazar payımızı artırmaktır" dedi.

HER 1 DOLAR İÇİN TEŞEKKÜR

EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise ödül alan firmaları kutlayarak "EİB üyesi olarak ihracatımıza 1 dolarlık katkı veren tüm ihracatçılarımızı ayrıca tebrik ediyor, ihracatımızın daha yüksek seviyelere çıkmasını temenni ediyorum" diye konuştu. Türkmenoğlu, 2012 yılı için 12 milyar doların üzerinde ihracat hedefi koyduklarını da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından gerçekleştirilen ödül töreninde Ege'nin ihracat şampiyonları ödüllerine kavuşurken konuklar daha sonra Ziynet Sali'nin şarkıları eşliğinde eğlendiler.



BT,TG,MB (RT)