TİM tarafından Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) organizasyonunda düzenlenen Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda 116 projenin tanıtımı yapıldı, öne çıkanlar da ödüllendirildi. Swissotel Grand Efes’te yapılan törene, THY’deki iş yavaşlatma eylemi nedeniyle yaklaşık 1 saat gecikmeli katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, tören öncesinde de projelerin sergilendiği alanı gezdi.

Gül aromalı zeytinyağından kansere karşı etkisi çoğaltılmış altın çileğe kadar pek çok ürün ile ilgili proje sahiplerinden bilgi alan Bakan Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada ise bugüne kadar gördüğü en güzel Ar-Ge Proje Pazarı olduğunu söyledi. Petrolü ve yer altı kaynakları olan ülkelerde su ya da tarımsal ürün çeşitliliğinin olmadığına dikkat çeken Çağlayan, "Allah bize petrolü, enerji kaynaklarını vermedi ama Türkiye son derece önemli tarımsal altyapıya sahip bir ülke. Görmüş olduğum pazar bugüne kadar görmüş olduğum pazarların en güzeli. Buraya cesaretle katılan herkese teşekkür ediyorum. İster gelin birinci olun, isterseniz hiç dereceye girmeyin. Pek çok ülke Türkiye'nin bu yapısından yararlanmak, geleceğin tarımsal ürününü sağlamak noktasında çok önemli çalışmalar yapıyor. Yaptığınız çalışmalarla böylesine önemli bir sektör için son derece önemli, yüksek katma değer sağlayacak işlere imza atacaksınız" diye konuştu.

"TÜRKİYE’YE SADECE TÜRKİYE OLARAK BAKMAK ŞAŞI BAKIŞ"

Gelişmekte olan ülkeler içinde yer alan Türkiye’nin 10 sene sonra dünya ekonomisinde söz sahibi olacağına dikkat çeken Çağlayan, "Türkiye'ye sadece Türkiye olarak bakmak şaşı bakış olur. 56 ülkede 3.5 milyar insan yaşıyor, 4 saatlik uçuş mesafesi olan ülkeler bunlar. Dünya toplam ithalatının yüzde 46'sı bu bölgede. Dünyanın en yakın tedarikçi konumu olan ülkesi" dedi.

Türkiye’nin tarım sektöründeki kapasitesini tam olarak kullanamadığına da işaret eden Bakan Çağlayan, yüzde 90’ı sanayi ürünlerinden oluşan Türkiye ihracatında bir kilogram üründen 1 dolar 46 sent kazanıldığını, Almanya, Japonya gibi ülkelerin ise kilogram başına 3 ve 4 dolarlar civarında ihracat yaptığını söyledi. Çağlayan, "Biz millet olarak sanayi yapımızda zihinsel değişiklik yapmak durumundayız. Radikal bir şekilde zihin devrimcisi olmak gerekiyor. Mevcut yapılarla bugüne kadar geldik ama bundan sonra zor. Dünyada pastadan pay almak isteyenlerin sayısı arttı. Bu küresel kriz davranış kalıplarını değiştirdi" diye konuştu.

"TÜRKİYE’YE HER SEKTÖR GELMESİN"

Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de değinen Zafer Çağlayan, "Türkiye'ye gelişmiş ülke yapacağız. Kişi başına 25 bin dolar gelir olacak. Olur mu, bal gibi olur. Türkiye bunu yapar mı, yapar. Bakanlığımızın Turquality belgeli 74 firması var. Birim ihracat 2.4 dolar. Kendisine tasarımı, inovasyonu, argeyi almış firmalarımızı daha ileride görüyoruz. Süratle ileri çıkmamız lazım. Bunun yolu da Ar-Ge'den ve inovasyondan geçiyor. Türkiye’ye teknoloji ve yüksek katma değer katacak ürünler gelsin. Her sektör gelmesin. Sebzeyi meyveyi de en iyi şekilde alalım, endüstrileştirelim, sanayi ile entegrasyonunu sağlayalım. Katma değer katalım. Kilosunu 1 dolara satmak yerine 100 dolara satalım" değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplam 17 sektörde tasarım yarışması, 7 sektörde de Ar-Ge Proje Pazarı yaptıklarını hatırlatarak "Önümüzdeki dönemde İstanbul’da yapılacak bir organizyonla bu etkinlikleri bir hafta boyunca birleştirmek istiyoruz" dedi.




--- KUTU 1 ---


İLK 3’E GİREN PROJELER


Uğurlu Balık- Sevinç Kopuz- Balık pulunu kozmetik, ilaç ve un sanayide kullanmaya yönelik proje.


Mersin Üniversitesi’nden nohut cipsi projesi


İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’dne koruk suyunun raf ömrünü uzatan proje.


--- KUTU 2 ---


ÖZPOYRAZ ÖNERİ SUNDU


Toplantıdan önce Bakan Çağlayan’la kısa süre görüşen İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, yerli otomotiv projesine destek olmak için kamuda yerli araç kullanılması için önerilerini içeren bir dosya sundu. Bakan Çağlayan konu ile ilgilineceğini belirterek Özpoyraz'a teşekkür ederek dosyayı teslim aldı.