Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (ÇTSO) toplantının ardından Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Şehitler Abidesi'ne gitti. Bakan Çağlayan, burada Türk Bahçesi'ne gerçekleştirdiği ziyarette birlik mesajı verdi. Bakan Çağlayan, "Çanakkale bir olamayan ama bir araya gelen İngilizler'in, Fransızlar'ın, Avustralyalılar’ın, Yeni Zelandalılar’ın, hiç ayrılmayan Türk'ün, Laz'ın Kürt'ün, Çerkez'in, Arap'ın birliğine yenik düştüğü yerdir. Çanakkale 1915 bizim için kanla yazılmış bir destandır. Bir milletin yeniden şahlanışının yeridir" dedi.

Çanakkale'nin, renklerin, tonların eriyip sonra kardeşlik olarak fışkırdığı bir ruhun adı olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, "Çanakkale, yeri geldiğinde Türkçe’nin, Kürtçe’nin, Lazca’nın, Çerkezce’nin, Boşnakça’nın, Arapça’nın vatancaya, imanca ya döndüğü kardeşliğin adıdır. Çanakkale hangi dinin güftesiyle söylenirse söylensin notaları hepimiz için ortak olan kardeşlik şarkısının adıdır. Çanakkale etnik kökenlerine ve inançlarına bakılmaksızın herkesi bir ve beraber yaptı. Birbirine kardeş yaptı. Çanakkale bunun için önemli. Çanakkale ruhunu anlamak, Türkiye'deki ruhu anlamaktır" dedi.

Türk, Çerkez, Kürt, Laz gibi ayrı kökenlerin, aynı mezar taşı altında yattığını hatırlatan Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Taşlarda, Türk, Kürt, Laz, Arap yazmıyor. Mezar taşlarında 'Ruhuna El Fatiha' yazıyor. Hepimizin dedeleri, kendi toprakları için burada can verdi. Çanakkale'de tek bir millet olduğumuzu dünyaya ilan ettik. Buradaki şehitlerin kemiklerinin sızlamasına izin vermeyiz, veremeyiz, vermemeliyiz. Bizim birlik ve beraberliğimize, kardeşlik ve değerlerimize göz dikenler işte bu ruhu tahrip etmeye çalışıyorlar. Bu ortak paydalarımızı unutturmaya, yok etmeye çalışıyorlar. Terörü de bu uğurda bir araç olarak kullanmak istiyorlar. Bu ruhtan uzaklaşıp, tespih taneleri gibi dağılmamızı, gönüllerimizdeki kardeşliğin yerini, kin, düşmanlık ve garezin almasını istiyorlar. Oysa bilmiyorlar ki şehitler ölmez gerçeğinin en büyük sırrı, şehitlerin taşıdığı ruhun ölmezliğidir."

Kuruluşunda Çanakkale olan bir vatanı kimsenin bölemeyeceğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Şehitlerimiz tüm varlıklarıyla, 'Çanakkale geçilmez' dediler. Biz de bugün tüm benliğimizle, 'Birlikten, beraberlikten, vatandan ve kardeşlikten' geçilmez diyoruz. Geçmişinde Çanakkale gibi ruhunu, gönlünü ve beynini şarj edecek bir destanı olan bir milletin çözemeyeceği hiçbir sorun, baş edemeyeceği hiçbir güçlük yoktur" diye konuştu.

ŞEHİTLİKTE ZİYARETÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Çağlayan, şehitlikleri ziyarete gelenlerle kucaklaştı. 46 günlük Berra Şenol bebeği kucağına alıp, sevdi, ABD’den şehitliği gezmeyen gelen bir aileyle tanıştı. Onlara Türkiye'nin yurt dışından nasıl göründüğünü soran bakan Çağlayan, ABD ile kıyasladı. Gurbetçi ailenin, "Türkiye, ABD’den ekonomik açıda daha iyi" demesi, Bakan Çağlayan'ın mutlu etti. Çağlayan, bu sırada bir gazetecinin, "Bunda Türkiye'nin frene basmaması mı yatıyor?" sorusuna ise "Türkiye'yi dışarıdan çok iyi görüp anlamak lazım. Dünya şu an Türkiye'yi izliyor. Türkiye'nin siyasi istikrarını ve ekonomide elde ettiği başarıları izliyor. Aynı şeyi de bu gurbetçi aile söyledi. Miami'de yaşayan gurbetçi ailemiz de aynı şeyi söylüyor. Dışarıdan Türkiye'den ne kadar mükemmel göründüğünü ifade ettiler. Ondan dolayı durmak yok, yola devam diyoruz" dedi.

Bir süre önce Fransa'dan Türkiye gelen ve bundan sonra Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde yaşayacağını söyleyen Aysel- Feyzullah Erbil çiftiyle de gezi sırasında tanışan Bakan Çağlayan, gurbetçi ailelerin Türkiye'de muayene olamadıkları yönündeki şikayetlerini dinledi. Aysel Erbil, "Sosyal güvencemiz yurt dışından. Ama bizim gibi binlerce gurbetçi de yurt dışından sosyal güvence sahibi. Ülkemize geldiğimizde muayene olmakta güçlük çekiyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmasını istiyoruz" dedi. Bunun üzerine Bakan Çağlayan konuyu ilgili bakanlığa götüreceğini söyledi.

GAZETECİLERLE BAKAN'IN FOTOĞRAFINI VALİ ÇEKTİ

Bakan Çağlayan, daha sonra beraberinde Ankara'dan gelen Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, Habertürk Ankara temsilcisi Muharrem Sarıkaya'nın aralarında bulunduğu gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirmek için bir araya geldi. Gazeteciler ile Bakan Çağlayan'ın fotoğrafını ise makineleri ellerine alan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir çekti. Çağlayan ve beraberindekiler, fotoğraf çekiminden sonra iki helikopterle önce Çanakkale Havaalanı gelip, buradan da uçakla Ankara’ya hareket etti.

ÇANAKKALE,



İÖ(SS)