Bakan Çağlayan yaptığı basın açıklamasında, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini yorumladı. Çağlayan, "İhracatımız geçen yıla göre yüzde 16,9 artışla 13 milyar 266 milyon dolara çıkarken, ithalatımız geçen yıla göre yüzde 5,4 azalışla 20.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığımız yüzde 30 azalarak 7.2 milyar dolar oldu. İlk yarıdaki ihracatımız ise geçen yıla göre yüzde 13.3 oranında artarak 74.4 milyar dolara ulaştı. Haziran ayı ihracatı bugüne kadar aylık bazda gerçekleşen en yüksek ihracat rakamıdır" dedi.

TÜRKİYE'NİN BU BADİRELERİ KOLAYLIKLA ATLATACAĞINA İNANCIM TAM

Bakan Çağlayan, Avrupa krizinin dış ticaret üzerinde etkili olduğunu vurguladı. Çağlayan, şöyle devam etti:

"Yılın ilk yarısını geride bıraktığımız bu dönemde önümüzdeki resim, Avrupa borç krizi nedeniyle hem dünya ekonomisinin büyüme hızının, hem de ticaretinin 2011’e göre zayıf olduğunu gösteriyor. AB’nin dünyadan ithalatı ilk 5 ayda, 2011’in aynı dönemine göre yüzde 4.2 gerilemiş durumda. Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve bunlar kadar ciddi durumda olmasa da Macaristan, Fransa, Belçika gibi piyasalarda da belirsizlik var. Ama biz buna rağmen ihracatımızı artıran bir ülkeyiz. 'Avrupa krizinden asla etkilenmeyeceğiz' diyemem, halihazırda zaten etkileniyoruz. Ama şimdiye kadarki performansımıza bakınca, Türkiye’nin bu badireleri kolaylıkla atlatacağına inancım artıyor. Türkiye olarak biz, küresel krizle eş anlı olarak Pazar çeşitlendirmeye hız verdik. İlk altı aylık ihracatta Afrika ülkelerine yüzde 45, Asya ülkelerine yüzde 39, Kuzey Orta ve Güney Amerika’ya yüzde 30 oranında artış var. Bunun sonucunu bugün net olarak görebiliyoruz. Sonuç şu; 'Eğer pazarlarımızı çeşitlendirmemiş olsaydık, ilk 6 ayda ihracatımızda yüzde 13.3 oranındaki artış yerine sıfıra yakın bir artış görebilirdik."

Bakan Çağlayan, son aylarda hızla gerileyen Euro/Dolar paritesinin ihracat üzerindeki etkisini yorumladı. Çağlayan şunları kaydetti:

"Avrupa’da kriz derinleştikçe Euro/dolar paritesi de geriliyor. Bu gerileme ihracatımızı olumsuz etkiliyor. 2011 Haziran’ında 1.44 olan parite, 2012 Haziran’da 1.25’e düştü. Bugünlerde ise 1.22-1.23 civarında. Yani geçen yılın yaklaşık yüzde 13 gerisinde. Yılın ilk yarısında paritedeki düşüş, ihracatımızı yaklaşık 2 milyar dolar aşağı çekti. Ama buna rağmen ihracatımız 2012’nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 artarak 74 milyar doları aştı."

AVRUPA'DA DURUMUN İYİLEŞMESİNİ DİLİYORUZ

Bakan Çağlayan, yılın ilk yarısında Brezilya’nın ihracatında gerileme olduğunu, Hindistan’da artışın sadece yüzde 2, Çin’de ise yüzde 9 civarında olduğunu kaydetti. Çağlayan, "Diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslanınca, Türkiye’nin ihracat performansı gayet iyi gidiyor. Yılın ikinci yarısında da bunu sürdürmeyi umuyoruz, bunun için çalışıyoruz. Ancak ihracat bizim çalışmamız kadar müşterilerin taleplerine bağlı. Avrupa’da durumun iyileşmesini diliyoruz. 12 aylık ihracatımız 143.7 milyar dolar düzeyinde. Biz, bütün zorluklara ve kontrolümüz dışındaki olumsuz gelişmelere rağmen 2012 OVP hedefi olan 148.5 milyar doları aşıp, 150 milyar dolara ulaşmak istiyoruz. Bütün çalışmalarımız bu yönde" dedi.

ALTIN İHRACATI

Son aylarda altın ihracatına yönelik yorumlara da değinen Bakan Çağlayan, "Dış ticarete konu olan malların listelendiği 97 fasıl var. Altın da bunlardan biri; 71. Fasılda gösteriliyor. Yani, bu açıdan diğer mallardan bir farkı yok. Biz değil, başka bir ülke ihraç etse de aynı şekilde gösterilecekti. İthal ederken saydığımız bir malı, ihraç ederken görmezden gelemeyiz. 2011’de 7 milyar, 2012’nin ilk yarısında 4.1 milyar dolar altın ithalatımız var. İhracatımız ise 2011’de 3.7 milyar, 2012’nin ilk yarısında ise 6.8 milyar dolar. Son 18 ayda altında başabaş noktadayız, hatta küçük bir ithalat fazlası bile var" dedi.

AVRUPA'DAKİ KRİZİ TÜRK İHRACATÇISI FIRSATA DÖNÜŞTÜRDÜ

Bakan Çağlayan, Dış ticaret açığında azalmanın devam ettiğini ve 100 milyar doların altına indiğini belirtti. Çağlayan, "Yıllık ihracatımız 143.7 milyar dolara, ithalatımız ise 238.3 milyar dolara ulaştı. 12 aylık dış ticaret açığımız azalma sürecini devam ettirerek 94.5 milyar dolar seviyesine geriledi. Enerji hariç bırakıldığında dış ticaret açığımız 43.1 milyar dolar ve 2011 Ocak ayından sonra son 17 ayın en iyi düzeyinde. Enerji açığının giderek artmasına rağmen dış ticaret açığımızda sağlanan iyileşme, ihracatçılarımızla birlikte dünyayı karış karış dolaşmamız, yeni pazarlara ulaşmamış, uzak pazarları yakın etmemizin sonucudur. Avrupa’daki krizi, Türk ihracatçısının fırsata dönüştürme başarısıdır" dedi.


AY(AY/SS)