Avrupa ülkelerinin krizden kurtulmak adına Türkiye gibi ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Ahmet Kahraman, Ocak- Ekim 2012 dönemlerine ilişkin ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kahraman şöyle konuştu:

"Sektörümüzün Türkiye Geneli İhracat Kaydında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 oranında artış yaşandı ve 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Buna karşılık OAİB'nin aynı dönemdeki ihracatı yüzde 18,5 oranında arttı. Böylece, birliğimizden yapılan ihracat da 295 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Mobilya sektörümüzde Irak, Libya, Azerbaycan, bu dönemde de sürekli ihracat artışı yaşadığımız ülkeler arasında yer alırken, kağıt ve karton sektöründe İran'a yüzde 102, İngiltere'ye 31,8, Irak'a da 17,3 oranında ihracatımızı arttırdık. Mevcut pazarlarımızı korumaya çalışırken, diğer yandan yeni pazarlar bularak ihracatımızı arttırmak için Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın önderliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

ETRAFIMIZ ATEŞ ÇEMBERİ

Kahraman, başta Avrupa ülkelerini etkileyen küresel kriz ve komşu ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle Türkiye'nin etrafında bir ateş çemberi oluştuğunu söyledi. Kahraman, cari açığı düşürmek adına Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranlarının yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükseltilmesinin ihracatçıya olumsuz yansıdığını belirtti.



AY(AY/COŞ)