Başkan Şerafettin Aşut, Suriye sınır kapılarının kapanmasının ekonomiye etkileri değerlendirdi. Suriye ile uzun süredir sıkıntı yaşandığını belirten Aşut, "İhracata yönelik TIR'larımızın Suriye'den geçişinde ciddi sıkıntılarımız olduğu için Mersin-Mısır ve Mersin-Lübnan-Tripoli Ro-Ro hatlarını oluşturduk. Alternatif yollarlarla ihracatımızın akışını sağladık. Akdeniz'deki tıkanmayı açtık" dedi.

"İSTANBUL'DAN SONRA EN BÜYÜK DIŞ TİCARET MERKEZİ"

Mersin'in İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük dış ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken Aşut, "Mersin sadece kendi ihracatını değil, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Adana, Kahramanmaraş, Kayseri, Gaziantep gibi yakın hinterlandındaki önemli üretim merkezlerini dünya ile buluşturan bir dış ticaret ve lojistik merkezidir. Bu anlamda, Mersin gerek dış ticaret, gerekse lojistik tecrübelerini kullanmış ve bu tehlikeleri çok öncesinden görmüştür. Kuzey Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'ya düzenli Ro-Ro seferleri koyarak hem nakliye maliyetlerini düşürdük hem de etkin ve güvenli bir ulaşım sağladık. Suriye'deki istikrarsızlığın bu sıkıntıyı arttıracağını biliyorduk" diye konuştu.

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Mersin'in Türkiye'nin yükünü taşımaya talip olduğunu vurgulayan Aşut sözlerine şöyle sürdürdü:

"İhracatçımızın endişe etmesine gerek yoktur. Mersin Kuzey Afrika'ya, Avrupa'ya, Arap yarım adasına ve Ortadoğu'ya etkin Ro-Ro seferleri ile kolayca ulaşmaktadır. Ancak, şu anda bile 250 TIR, Ro-Ro için limanda ve TIR parklarında bekliyor. Sınır kapılarındaki sıkıntıdan sonra bu sayı misli ile artacaktır. Acilen, Ro-Ro seferlerinin artması ve yeni gemilerin hatta eklenmesi gerekmektedir. MTSO olarak hem özel firmalarla hem de Bakanlığımızla sürekli irtibat halindeyiz. Mersin, Türkiye'nin ihracatının önündeki bu engeli kaldıracaktır."