İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çarşamba Toplantıları’nda konuşan Lucien Arkas, kent gündemindeki konularla ilgili soruları yanıtladı, deneyimlerini ve öngörülerine paylaştı. Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıda ilgiyle dinlenen Arkas, özellikle İzmir Limanı’na ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Liman olmadan İzmir’in büyümesinin mümkün olmadığını, kentin geçmişinde de liman sayesinde büyüdüğünün görüleceğini dile getiren Arkas, öncelikle körfez taramasının en kısa zamanda gerçekleştirilerek limana yeni nesil gemilerin de girebilecek hale getirilmesi gerektiğini kaydetti ve "Aksi takdirde İzmir, Efes gibi olur" dedi.

Dünyanın ilk 10 büyük limanı arasında olacağı söylenen ve inşaatı süren Çandarlı Limanı ile ilgili bir soru üzerine yanıt veren Arkas, Aliağa’da inşaa edilenlerin 'liman' değil 'iskele' olduğunu söyledi. Arkas, "Çandarlı’nın ne hinterlandı var ne de yolu var; dünyanın en büyük bilmem ne limanını yapacakmışsın, bana ne. Bu İspanyol hükümetinin bir projesiydi. İspanyol hükümeti zamanında, 'Liman projeleri nereye yapılır?' diye araştırma yapmış, yer bulmuş. İzmir’e de İstanbul’a da faydası yok. Kime faydası var bilmiyorum. Kaç asırlık limanımız var burada. Limanımıza yatırım yapılmalı" diye konuştu.

'AVM İŞİNE BENİ SOKMAYIN'

Toplantıya katılan İZSİAD Danışma Kurulu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in limandaki AVM tartışmaları konusundaki görüşlerini sorması üzerine Arkas, "AVM işine beni sokmayın. Herkes kendi yerinde kendi işini yapsın. Limansa liman, AVM ise AVM. Bizim yaratma gücümüz kuvvetlidir" ifadelerini kullandı.

'ÇIKIN ŞU İZMİR’DEN BİRAZ'

Toplantıya katılan iş insanlarına dışa açılmaları tavsiyesinde bulunan Arkas, şunları söyledi:

"Ben 27 yaşında İstanbul’da şube açtım. İzmirliler dünyaya açılmalı. İzmirlinin, ürettiğini İzmir dışında nasıl satacağını düşünmek için zaman harcaması küreselleşen dünyada şart. Buranın dışında başka yerde de ikinci bir iş yapabilirsiniz. Çıkın şu İzmir’den biraz. İzmir’den ben çıktım. 40 senemi aldı. Bu küreselleşen dünyada dışa açılmadan olmaz. Türk müteahhitler paranın çoğunu yurtdışında kazandılar. Etrafta çalışılabilecek pek çok yer var. Biz de Gürcistan ve Azerbaycan’da büro açtık. Hazar’ın öbür tarafına geçeceğim. Bunun yanında zor olan Batı Afrika ülkelerine de seferler başlattık."

'EXPO’DA ÇOK SESLİLİK SESSİZLİKTEN İYİDİR'

EXPO ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Arkas, organizasyonun kent için çok önemli olduğunu ancak daha 8 senelik süreç gerektiğini kaydetti. Arkas, "Oturup EXPO’yu mu bekleyeceğiz. EXPO önemli. Ama İzmir EXPO ile kurtulmaz. EXPO için elimizden geleni yapalım. EXPO İzmir’i kalkındıracak. EXPO’daki çok seslilik sessizlikten daha iyidir. Fakat İzmir için liman derinliği ve havalimanının büyütülmesi EXPO’dan da daha önemlidir" dedi.

GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞIMADIK ÇÜNKÜ...

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, firma merkezini İstanbul’a taşımamaları konusunda ise "Bu biraz duygusal bir konu. İzmir’de aidiyet duygusu güçlü. Kuvvetli neferlerimiz var. İstanbul’da bu yok. Biz İzmir’de kalarak bir şey kaybetmedik. Tersine büyüdük. İzmir büyüyor ama İstanbul daha çok büyüyor. Biz de işlerimizin yüzde 65’ini İstanbul’da yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Baran ise yaz döneminin ardından çalışmalarına yoğun bir şekilde başladıklarını, projelerinin devam ettiğini belirterek, dernek üyelerinden çalışmalarına daha çok destek istedi.



BT(İÖ/CK)