İçeriği tamamen Türk bilim adamları tarafından geliştirildiği belirtilen Restorex şampuanı için yaylanın 2 bin 920 rakımlı buzul gölünde tanıtım toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Biota Laboratuarları Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Dündar, laboratuarları bünyesindeki Bitki Araştırma Merkezi’nin çalışmaları ile yüzde yüz Anzer Yaylası bitkileri kullanılarak 'Anzer elements' formülünün geliştirildiğini söyledi. Anzer Yaylası'nda bulunan endemik türlerden 6’sının özünün kullanıldığını ifade eden Dündar, şöyle konuştu:

"Yıllardan beri Türkiye’nin endemik bitki tür zengini olduğunu söylüyoruz ama kullanamıyorduk. Biota olarak biz bunu gerçekleştirdik. Bu bitkilerin hem saça hem cilde ciddi faydaları var. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile bu yaylada bulunan bitkilerin yetiştirilmesi adına işbirliği yaptık. Bu bitkiler yetiştirilerek hem bölge halkına hem de ekonomiye katkı sağlayacağız."

ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ ÜLKEMİZ İÇİN ZENGİNLİKTİR

85 milyon nüfusu olan Almanya’da 6, İsviçre’de ise sadece 1 tane endemik bitki türü olduğunu ifade eden Dündar, "Sadece Anzer Yaylası’nda ise 110 endemik bitki türü var. Bu ülkemiz için çok büyük zenginliktir. Restorex adlı şampuanımızda Anzer Yaylası’nda yetişen endemik türlerden Anemon, Anzer Kekiği, Haseki Küpesi, Peygamber Çiçeği, Boyacı Katır Tırnağı ile Kafkas Üçlüsü bitkilerini kullandık. Bu bitkiler yüzyılladır ilaç niyetine kullanılan bitkiler arasındadır" dedi.

ANZER İSMİNİN KULLANILMASINA TEPKİ

Bu arada açıklamanın yapıldığı göl kıyısına gelen geliştirilen şampuan kutusunun üzerine 'Anzer bitkileri ve bal' yazılarak dünyaca ünlü Anzer balının isminin kullandığını iddia eden Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır ve Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu ile Biota Laboratuarları Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Dündar arasında tartışma yaşandı. Hapeloğlu, "Şampuan kutusu üzerine 'Anzer elements ve Anzer bitkileri ile bal' yazmışsınız. Bu yönde bir patentiniz var mı? Anzer ismini kullanmaya hakkınız yok" diye çıkıştı. Bunun üzerine Dündar, "Anzer hiç kimsenin şahsi ismi değildir. Anzer Türkiye’nin malıdır. Sizin bal üzerinde bir patentiniz olabilir. Bu bitkileri kapsamaz. Sizin hukuken hiçbir hakkınız olmadığı halde hak talep ediyorsunuz" dedi. Tartışma bir süre karşılıklı sözlerle devam etti.



MK(TM/SS)