Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Antalya Uluslararası Havalimanı verilerine göre, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle kente havayolu ile gelen turist sayısı 9 milyon 51 bin 931 olarak gerçekleşti. Yıl geneline bakıldığında geçen yıla göre yüzde 15'lerde olan düşüş oranı yüzde 2'ye kadar geriledi. Haziran ayı itibariyle kendini toparlayan sektör, temmuz ve ağustos aylarında olduğu gibi eylül ayında da artış kaydetti. Verilere göre, eylül ayında gelen turist sayısı 1 milyon 528 bin 682 oldu ve böylece geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük artış oldu. Antalya Uluslararası Havalimanı dışında en son açıklanan ağustos ayı son itibariyle rakamlara göre Gazipaşa Havalimanı'na ise 25 bin 688 turist iniş yaptı.

Deniz yoluyla da turizmin ilgi çekici bir merkezi olma yolunda ilerleyen Antalya'daki 5 liman aracılığıyla da ağustos ayı sonu itibariyle 98 bin 805 turist sayısına ulaşıldı. Antalya Port Akdeniz Limanı 74 bin 176 turist ile ilk sırada yer alırken, Kaş Limanı'na 13 bin 79, Alanya Limanı'na 11 bin 140, Finike'ye 370 ve Kemer'e 40 turist geldi.

VALİ ALTIPARMAK TWITTER'DA PAYLAŞTI

Türkiye'nin turizm sektörünün lokomotifi olan Antalya'nın 9 milyonu aşma başarısını Vali Ahmet Altıparmak twitter hesabından paylaştı. Altıparmak, eylül ayına ilişkin 2010, 2011 ve 2012 rakamlarını yazarak, 2012 yılında ulaşılan 1 milyon 528 bin 682 kişi ile yüzde 4'lük artış olduğunu kaydetti.

SEKTÖRÜ SEVİNDİRDİ

Eylül ayı sonu itibariyle Antalya'nın 9 milyon rakamını aşmasının sektör açısından sevindirici olduğunu belirten Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, ulaşılan rakamların Antalya'nın yine vazgeçilmez bir marka olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ekim ayında da artışın süreceğine inandıklarını belirten AKTOB Başkanı Çorabatır, şunları söyledi:

"Önemli olan sürdürülebilir hizmet kalitemizi, fiyat kalitemizi çevresel etkenlerle birleştirerek devam ettirebilmektir. Yatak sayısı da kontrollü olarak artırılarak, bütün bu etkenlerle Antalya cazibesini koruyacaktır. Bugünkü rakamlara baktığımızda küresel ekonomik kriz, Avrupa'daki rakiplerimiz İspanya, Yunanistan ve İtalya'nın yaşadığı ekonomik krizler nedeniyle Avrupalı turistlerin bu ülkelere yönlendirilmesine yönelik politikalar, yine Kuzey Afrika'da rakiplerimiz Mısır gibi ülkelerin yaşadıkları iç sıkıntılar sonrası fiyatlarındaki ciddi orandaki düşüşlere rağmen 9 milyonu aşmış olmamız önemli bir başarıdır."



MÇ(SU/CK)