Antalya İhracatçılar Birliği (AİB), Antalya Limanı, Mediterranean Shipping Company (MSC) ve Arkas Line işbirliğiyle Antalya Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na her hafta cuma günü direkt servis başlatılıyor. 19 Ekim'de başlayacak olan servis ile Türkiye'nin yaş meyve ve sebze sektöründeki en büyük ihracatçısı konumundaki Antalya'da 40 yıldır hizmet veren Antalya Limanı'ndan, bugüne kadar ihracatı yapılamayan yaş meyve sebze ürünlerinin ihracatı da ilk kez yapılmış olacak.

Antalya'dan Novorossiysk limanına başlatılacak direkt ihracata ilişkin AİB'de düzenlenen toplantıda, ilgili tarafların yetkilerinin katılımıyla ihracatçılar bilgilendirildi.

Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit, ürünlerimizin Rus pazarına ulaşması için yeni güzergahın faydalı olacağını belirterek, ülke ekonomisi ve değerlerini ilgilendiren bu konuda her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladı.

SÜRE VE KALİTE AVANTAJI

Yaş meye sebze ihracatında Antalya'nın ciddi lojistik sorunlar yaşadığını anlatan AİB Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Bahar, çiftçinin özenle yetiştirdiği ürünlerin Antalya'dan tırlarla Trabzon, Samsun ya da İzmir üzerinden Rusya'ya ulaştırılan bir nakliye süreci yaşadığını, 6 günü aşan sürenin ürünlerin pazar ömrünü de yarıya indirdiğini açıkladı. Yeni sistemle bu sürenin 5 güne ineceğini belirten Hakkı Bahar şunları söyledi;

“Çok riskli ürün grubu olan yaş meyve sebze ürünlerini hata yapmadan pazara ulaştırmak zorundayız. Antalya'nın 1 milyar 75 milyon dolarlık ihracatının 458 milyon doları yaş meyve ve sebze. Ancak bu rakam son derece yanıltıcı. Çünkü tüm kış zamanı Rusya'nın sebze deposu Antalya'dır. Mersin, Trabzon, Samsun, Ege üzerinden ihraç edildiği için bu rakamı gönül rahatlığıyla üçle çarpabilirsiniz. Türkiye'de yüzde 42 resmi rakama göre ama aslında çok daha yüksek. Toplam ihracatımızın 174 milyon doları Rusya'ya. Kışın Rusya'nın satın aldığı domatesin tamamı Antalya'dan çıkar. Trabzon, Samsun'da kışın domates üretilmiyor ki. Bu rakam da yine çok yanıltıcıdır."

MSC'NİN İLK GEMİSİ 19 EKİM'DE

Dünyanın ikinci büyük konteyner taşımacılığı yapan MSC Shipping Acency Antalya Bölge Müdürü Alkan Alicik, MSC'nin Türkiye'de toplam 12 limandan 20 direkt servis ile tüm dünyada 310 limana servis verdiğini, ithalat ve ihracatta Türkiye'de üç konteynerden birini taşıdığını söyledi. Alkan Alicik, Antalya'dan başlatılan yeni hizmette, ürün kalitesini koruyan konteynerlerin Antalya, Serik ve Kumluca hallerinden ürünün limana getirileceğini ve ilki 19 Ekim olmak üzere her cuma günü Antalya Limanı'ndan hareket eden geminin salı günleri de Novorossiysk Limanı'na ulaşacağını açıkladı. Alicik, yeni sistem ile maliyet, operasyonel kolaylık, ürün kalitesinin korunması, Antalya-Trabzon karayolu trafiğinde rahatlama ve çevre açısından önemli avantajlar sağlayacağını dile getirdi.

ARKAS'IN İLK SERVİSİ 3 KASIM'DA

Arkas Line Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Avcı, Antalya Limanı'ndan Novorossiysk limanına transfer süresinin 4-4.5 gün olduğunu söyledi. Avcı, Arkas Line olarak her hafta cuma günleri şeklinde planlanan nakliyenin ilk servisinin ise 3 Kasım'da başlayacağını açıkladı.

ANTALYA LİMANI'NDAN İLK OLACAK

Antalya'nın ithalat ve ihracatında Antalya Limanı'nın yeterli payı alamadığını belirten Antalya Limanı işleticisi Portakdeniz Liman İşletmesi Ticaret Müdürü Özgür Sert, 40 yılın üzerinde faaliyet gösteren bir limanda halen yaş meyve sebze ihracatının yapılamıyor olmasının üzüntü verdiğini söyledi.

Antalya'nın yaş meyve ve sebze ihracatında Türkiye'nin lider kenti olmasına rağmen Antalya Limanı'ndan tek bir konteyner dahi ihracat yapılmadığını açıklayan Sert, “Bu an hem biz, hem de Antalya için çok değerlidir. 400 bin konteyner TEU kapasitemiz olmasına rağmen halen 200 bin konteyner TEU ile işliyor" dedi.