Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde yaklaşık 1 ay önce atılan adım ile tarım sektörüne ilişkin konsey kurulması kararlaştırıldı. Tarım Konseyi bünyesinde, önemli ürünler için özel tanıtım grupları oluşturulacak. Bu ürünlerin başında ise domates geliyor. Türkiye'de yıllık 10 milyon ton domates üretiminin 2 milyon tonuna sahip Antalya'da, üretimin yüzde 46'sı ihracata gidiyor. Domatesin 600 bin ton olan 2011 yılı ihracatından ise 480 milyon dolar gelir edildi. Antalya'nın yıllık bitkisel, hayvansal ve su ürünleri olarak genel olarak tarımsal ekonomik ticari hacmi ise 8.7 milyon TL.

KURULUM TAMAMLANMAK ÜZERE

Konsey içerisinde birçok aktörün yeralacağını belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, seracılıktan kalıntı sorunlarına, ihracattan iç pazara, arazi toplulaştırmadan tanıtım- reklam çalışmalarına kadar gerekli tüm çalışmaların el birliği ile ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin tek çatı altında birlikte ele alınacağını söyledi. Antalya'nın en önemli tarımsal ürününün domates olduğunu belirten Budak, konsey içerisinde oluşturulacak çalışma gruplarından birinin de domates üzerine olacağını açıkladı. İhracat ve iç pazarda daha iyi noktalara ulaşılması için Narenciye Tanıtım Grubu'nun Tarkan'lı yurt dışındaki reklamları gibi ses getiren çalışmalar olması gerektiğini belirten Budak, Antalya'nın yüze yakın domates çeşidinin olduğunu ve Antalya Domatesi markasının da bu tür tanıtım çalışmaları ile güçlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Yakın zamanda konseyin kurulumunun tamamlanacağını ifade eden Budak, Tarkan'ın da içinde olacağı tanıtım çalışmalarının hedefleri olduğunu dile getirdi.

KONSEY SEKRETERYASI ATB

Konseye ilişkin ilgili tüm tarafların fikir ve görüşlerinin raporlaştırıldığı bir çalışma başlatıldı. Bu kapsamda da Antalya Ticaret Borsası (ATB) sekreterya olarak belirlendi. Birçok kurumun bu konudaki çalışmalarını tamamladığını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, tarım konseyi ile dağınık yapının tek çatı altında toplanacağını kaydetti. Bu yapıda kamu, özel sektör, STK'lar, meslek örgütleri ve akademisyenlerin bulunacağını belirten Çandır, sektörün üretim öncesinden başlayıp tüketime kadar olan tüm süreçlerde gelişimi sağlayacak çalışma grupları oluşturulacağını söyledi. Bu gruplardan birinin de domates üzerine olacağını belirten Çandır, Tarkan gibi ses getiren ünlü isimlerle reklam ve tanıtım filmi çalışmaları yapılmasının da hedefler arasında olduğunu dile getirdi.

Tarım platformunun konseptinin çok geniş olduğunu belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, STK'ların ağırlıklı olacağı Antalya'daki paydaşların ihracat artışı, güvenli üretim, ürüne değer kazandırma gibi bir takım ana amaçlar doğrultusunda hareket edeceğini anlattı. Sektörün temel sorunlarının da masaya yatırılacağını ifade eden Satıcı, çalışma gruplarının ise nar, narenciye ve domates gibi çeşitli ürünler üzerinde oluşacağını söyledi. Satıcı, Narenciye Tanıtım Grubu'nun Tarkan'la yurt dışında yapılan tanıtım çalışmalarında çok güzel sonuçlar alındığını ve ortak paydaşla domates içinde Tarkan'lı tanıtım çalışmalarının mümkün olduğunu söyledi.