ATSO'nun, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2010 yılı mali destek programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı Antalya Bilgi Sistemi (ABS) projesi, 12 Ağustos’tan itibaren hayata geçiyor. İşletmelerde kurumsallaşma, rekabet gücünün artırılması, firma bilgilerinin coğrafi konuma dayalı olarak toplanması, kayıt altına alınması ve ticari hayatın planlanması gibi amaçları içeren ABS, tıpkı google’da olduğu gibi Antalya’daki tüm sektör ve firmalara ait aranılan bilgileri kullanıcılarına sunabilecek.

Android, iPhone ve Blackberry telefonlara uyumlu kullanıcı dostu olarak planlanan sistemde, Antalya’daki yaklaşık 65 bin işyerinin kaydı olacak. Firma adı, konumu, iletişim bilgileri, fotoğraf, web adresi, sektörü gibi bilgilerin yanı sıra, özel olarak hazırlanan e-harita ile de coğrafi konumu görülebilecek.

Projenin tanıtımını yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya, hatta Türkiye’nin en büyük eksiğinin ticari envanter olduğunu belirterek, "Sağlık, ticaret, turizm hiçbir sektörde sağlıklı bir envanter maalesef yok. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Proje Antalya merkez ilçeyi kapsıyor ve ileride Kemer’i de dahil edeceğiz. ATSO üyelerinin dışında AESOB gibi diğer tüm kuruluşlara da üye olan işyerlerinin tamamı bu sistemde kayıtlı olacak. Sistem 12 Ağustos’tan itibaren kullanıma açılacak” diye konuştu.

Sistem ile bir sokak üzerindeki tüm işyerlerinin özel olarak hazırlanan harita üzerinden görülebileceğini belirten Çetin Osman Budak, sistemin işyeri enflasyonunun önlenmesi için de temel oluşturacağını kaydetti. Budak, bir sokakta birbiri ile rekabet eden ve hiçbiri kâr ettirmeyen, el yordamıyla yapılan yanlış yatırımların bu sistem ile önüne geçileceğini söyledi.

Sistemin kentte yaşayanların yanı sıra, yerli ve yabancı turistlerin aradığı ürünler ve satışlarının nerelerde yapıldığına ilişkin bilgi almalarını sağlayacak şekilde tasarlandığını belirten Budak, "Ticaret, sanayi ve hizmet sektörleri için Türkiye’de her ilin örnek alması gereken bir uygulama. Sürekli yaşayan, yeni kayıt ve kapatanların da sisteme işleneceği ve her kuruma ciddi faydalar sağlayacak bir envanter" dedi.



MÇ(SU/SS)