Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın (BAGEV) desteğiyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Hediyelik, Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı, yarın AEC'de başlayacak. 4 gün sürecek fuarın resmi açılışı ise perşembe günü saat 15.00'te Antalya protokolü ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nın katılımıyla yapılacak. 10 bin metrekare alana kurulu fuarda 71 ilden 150'ye yakın kurum, kuruluş ve firma stant açarak, yöresel ürünlerini tanıtacak. Fuar 11.00- 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

'KUZEYİN UŞAKLARI' SAHNEDE

Yarın saat 16.00’da fuar alanı AEC'de 'Kuzeyin Uşakları' halkoyunu gösterisi sunulacak. Kuzeyin Uşakları resmi açılış gününde de fuarı hareketli gösterileriyle coşturacak. 30 kente ait yöresel kıyafetler defilesinin yapılacağı cuma günü, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu 'İş yaşamında sıra dışı kadınların sırrı' konulu panel düzenleyecek. Fuar süresince Tokat ve Adıyaman folklor ekipleri gösteri sunacak, katılan iller ise kendi stantlarında çeşitli gösteriler ve ürün şovları yapacak.

FINDIKLI EKMEK DAĞITACAK

Denizli’nin horozu, Trabzon ekmeği, Kocaeli pişmaniyesi, Tokat pekmezi, Van kedisi, Devrek bastonu, Aydın zeybeği, Gemlik zeytini, Döşemealtı halısı, Isparta gülü, Burdur ceviz ezmesi ile çok sayıda yöresel ürün fuarda sergilenecek. Fuarda, Antep fıstığı, Antep baklavası, bulgur pilavı ile bulgur helvası da yerini alacak. Trabzon Ticaret Borsası'nın fındık tüketimini artırmak için başlattığı Fındıklı Ekmek Projesi de Antalya’da tanıtılacak. Fuarda, Trabzon ekmeğine fındık unu katılarak yapılan fındık ekmeği ile fındık da dağıtılacak.

HEDEF 100 BİN ZİYARETÇİ

ATB Başkanı Ali Çandır, Anadolu'nun yöresel ürünlerinin ekonomik değerini artırmak, markalaşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen fuara, bu yıl 100 bin civarında yerli ve yabancı ziyaretçinin katılmasını beklediklerini söyledi. Çandır, Anadolu topraklarında 3 binin üzerinde coğrafi işaret alabilecek ürün varken sadece 152'sinin tescilli, 191'inin de coğrafi işaret alabilmek için beklediğine değindi. Çandır, "Bu fuar aslında kırsal kalkınma anlamında çok önemli bir proje. Türkiye'de 10 bin yıllık Anadolu'nun birikimi olan bütün yörelerimizin ürünlerini ekonomiye kazandırmamız gerekiyor" dedi.

DHA'DAN FOTOĞRAF SERGİSİ

Doğan Haber Ajansı da fuar süresince 'Yöresel ürünler' konulu fotoğraf sergisiyle Anadolu'nun yöresel değerlerine destek veriyor. Sergide, Türkiye'nin dört bir yanındaki yöresel ürünler DHA muhabirlerinin birbirinden çarpıcı fotoğraflarıyla anlatılıyor. Hatay’dan Edirne'ye, Amasya’dan Aydın’a, Ankara’dan Mardin’e, Erzurum'dan Manisa'ya, Kayseri’den Trabzon’a kadar birçok ilde çekilen fotoğraflar, fuar süresince AEC'nin fuayesinde sergilenecek.



İL(SU/CK)