Amasya'da, Ticaret Odası öncülüğünde 2011 yılında başlayan 'Tarım Sektöründe Ekonomik Özgürlüğünü Kazanmış Kadınlarla Marka Yolculuğu' AB projesi, ikinci yılında markaya dönüştü. Amasya'nın ilk çağlardaki ismi 'Amesia' markasıyla ocak ayında yola çıkan kadınlar, Antalya'da bu yıl Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nın desteğiyle üçüncüsü gerçekleştirilen Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı'nda ilk kez ürünlerini tanıttı.

Projenin gönüllüsü emekli öğretmen Bingül Alış, projenin Amasya'nın Şehzade Köyü ve Ezine Pazar Beldesi'nden 15'er kadınla başladığını söyledi. Önce mısır kabuğundan hediyelik eşyalar üreten kadınların projenin tamamlanmasıyla vazgeçmediğini kaydeden Alış, "Onların kararlılığı projenin bambaşka bir rotaya doğru evrilmesini sağladı" dedi.

Alış, Şehzade Köyü ve Ezine Pazar'da birlikte üretmenin gücünü hisseden kadınların hayallerini Amasya'nın tüm köylerine yaydığını anlattı. Alış, "İkinci yılımızda baktık ki biz güç anlamında güzel bir şey yakaladık, 'Amesia Çalışan Kadın Arılar' olarak Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesinde markalaşma yoluna gittik. Amasya'nın köylerinden gelen 15 kadının kararıyla tarladan sofraya her türlü yiyeceği ve iğne oyası gibi üretimin kültürel göstergelerini üretmeye başladık" diye konuştu.

EŞLERİ İLK ETAPTA GÜLMÜŞ

Amasya'nın 15 çalışan kadın arısından Gümüştepe Köyü'nden Hadiye Çevik, kendilerine bu teklif ilk geldiğinde ellerinde hiçbir şeylerinin olmadığını söyledi. "Yoktan var ettik" diyen Çevik, amaçlarının markalarını daha da ileriye taşımak olduğunu, marketlere kadar girmek istediklerini söyledi. Eşlerinin ilk etapta yaptıklarına çok güldüğünü, kadınlardan hiçbirinin eşinin Antalya'da bir fuara katılacaklara inanmadığını anlatan Çevik, "Çok güldüler, bu boyuta geleceğimize inanmadılar" dedi. Hadiye Çevik, Antalya'daki fuara katılırken eşinden izin aldığını söyledi.

Ortaova Köyü'nden Leyla Börek, fuara Amesia markalı köy ekmeği, kuşburnu reçeli, kabaklı pekmez, turşular, kaşar peyniri, bulgur, yufka ekmek ve yöreye özgü tarhana getirdiklerini söyledi. Çalışma içinde yer alan her kadının kendi yapabildiği şeyler üzerinden bu marka içinde yer aldığını anlatan Leyla Börek, "Her kadın 'Ben şunu yapabilirim' dedi ve birleştik. Ürettik, buraya taşıdık. Talep olursa böyle devam edeceğiz" dedi.

Çalısu Köyü'nden projede yer alan Necla Alkoç, ilk kez pazara çıkardıkları ürünlerin nasıl ilgi göreceğini büyük bir merakla beklediklerini anlattı. "6 aylık bir çocuk. Henüz emekliyor. Ama inanıyoruz büyüyecek ve yürüyecek" diyen Alkoç, hedeflerinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Amesia markalı ürünlerin satılması olduğunu söyledi.

Tamamı evli olan kadınların kazanacakları parayla ilgili hayalleri de aileleriyle sınırlı. "Para kazanırsanız o parayla ne yapacaksınız?" sorusuna hepsi bir ağızdan üniversitede, askerde ya da evlilik hazırlığında olan çocukları olduğunu anlatarak yanıt veriyor.

'KENDİMİZ YİYORDUK, ŞİMDİ SATIYORUZ'

Antalya'da 24 Haziran Pazar günü akşamına kadar açık kalacak fuarda ilk siftahlarını yapacak kadınlar, ürünlerini pazarlama konusunda da başarılı. Yöresel kıyafetleriyle dikkat çeken kadınlar, tezgaha yaklaşanlara önce markalarını tanıtıyor ve ardından ürünlerinin özelliklerini tek tek sıralıyor. Ürünlerini pazarlamada en etkili cümleleri ise "Topraktan evimize getiriyor, orada hazırlayıp kendimiz yiyorduk, şimdi satıyoruz."