Almanya'da ülkenin en önemli ürünlerinden biri olan patates üretim sektöründe ortaya çıkartılan kartelleşmenin şoku yaşanıyor. Sektördeki kartel Süddeutsche Zeitung'un haberiyle gündeme gelirken, bir çok firmanın 10 yıldan bu yana patates fiyatlarını normalin üstünde kalmasını sağlayacak şekilde yasa dışı fiyat anlaşması yaptığı ortaya çıktı. Habere göre patates karteli bu sayede üç haneli milyon Euro'lara ulaşan bir kazanç elde etti. Bild gazetesi bu miktarın 1 milyar Euro olduğunu öne sürdü. Kartel nedeniyle tüketiciler ve çiftçiler için ise 100 milyon Euro'yu aşan bir zarar meydana geldiği belirlendi.

 

İŞLEME FİRMALARININ YÜZDE 90'INA YAKINI

Süddeutsche Zeitung'un haberine göre, kartelde en çok Almanya genelinde süpermarket zincirlerine ürün veren patates ve soğan işleme sektöründeki büyük firmalar yer alıyor. Bu firmaların yüzde 90'ına yakının fiyatlar konusunda düzenli bir şekilde anlaşma yaptığı tespit edildi. Aralarında satış fiyatını önceden belirleyen bu firmaların, kar marjının bazen 10 kata kadar bile çıktığı öğrenildi. Kartelin ayrıca çiftçilere de çok pahalı fiyattan patates tohumu satarak karını arttırdığı belirlendi.

 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yasa dışı fiyat anlaşması yapıldığını doğrulayan Bonn'daki Federal Kartel Dairesi, konuyla ilgili dokuz firmanın incelendiğini açıkladı. Bunun yanında 5 firmaya da para cezalarının yazılı olarak ulaştırıldığı, bir şüphelinin evinde de arama yapıldığı belirtildi. Beş firmanın Schleswig-Holstein, Aşağı Saksonya, NRW,  Baden-Württemberg ve Bayern eyaletlerinde olduğu öne sürüldü. Soruşturulan firmalardan birinin genel müdürü suçlamaları reddederken, böyle bir kartelden haberi olmadığını belirtti.