Almanya’nın ikinci büyük tur operatörü olan ve Neckermann Reisen, Thomas Cook Signature, Öger Tours Thomas Cook markalarıyla hizmet veren 178 yıllık İngiliz tur operatörü Thomas Cook iflas etti.

Thomas Cook'un iflası sonrası aralarında Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Öger Tours, Air Marin'in de bulunduğu birçok turizm şirketi bilet satışlarını durdurduklarını açıkladı.

150 bin kişilik eve dönüş operasyonu

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden İngiliz vatandaşlarının geri getirilmesi için operasyon başlatıldı.

Thomas Cook müşterilerini desteklemek için program başlatan CAA'dan yapılan açıklamada, şirketin 150 bin müşterisinin ülkeleri dışında olduğu belirtilerek, İngiliz hükümetinin talebi doğrultusunda 23 Eylül-6 Ekim'de bir geri dönüş programı başlatıldığı bildirildi. 

İngiltere'de 9 bin, tüm dünyada ise 20 bin kişi işini kaybetti

178 yıllık Thomas Cook'un, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah saatlerinde ticari faaliyetlerine son verildiği açıklanmıştı. Böylece kurtarma için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine şirket resmen battı.

Şirketin iflasıyla İngiltere'de 9 bin, tüm dünyada ise 20 bin kişi işini kaybetmiş oldu.

Thomas Cook Grubu CEO'su Frankhauser, şirketin iflasından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, milyonlarca müşterisi ve binlerce çalışanından özür diledi.

Tatilcilerin bazıları alanda kaldı

Pazartesi ve Salı günü gidiş uçuşları olan Thomas Cook organizatörlüğünde rezervasyonu olan yolcular şoka girdi. Mallorca'ya gitmek isteyen Rahlstedt'ten Sandra F. (43). "Radyodan iflası duyduk. Yardım hattından kimseye ulaşamadık. Bu yüzden havaalanına geldik. Yine de bir şekilde işe yarayacağına dair umudunuz vardı” dedi ama uçamadı.

Tatilcilerın canı çok sıkıldı

Thomas Cook şirketine ait olan Bucher Reisen'den rezervasyon yaptıranlar Kiel'den Maike (51) ve Sönke R. (56) Mallorca'ya uçamadılar ve alanda kaldılar. Neckermann ile rezervasyon yaptıran tatilcilerden bazıları Balear Adaları yerine Hamburg'da kalmaları kendileri için çok sıkıcı olduğunu ifade ettiler. Aynı kaderi, Balear adasındaki Neckermann ile tatil yapmak isteyen Wismar'dan bir grup emekli öğretmen de vardı. Sadece uçağa binmeden kısa bir süre önce, yolculuğa başlayamadıkları söylendi. Hans-Peter Löcher (76): "Seyahatten önce organizatörden birçok promosyon e-postası aldım. Ama bizimde uçmamıza izin verilmedi. ”Grup son dakikadaki yeni bir uçuş rezervasyonu yaptı ve şimdi Salı günü Mayorka'ya seyahat etmek istiyor. Geceyi bir Hamburg otelinde geçiriyorlar..

CONDAR'DA EKONOMİK DARBOĞAZ YAŞIYOR

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre Condor, "içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan kurtulmak için" Alman hükümetinden yaklaşık 200 milyon Euro'luk bir ek kredi başvurusunda bulundu. Bu şu anda incelenmektedir. Genel Müdür Ralf Teckentrup: "Son birkaç yılda Condor, olumlu sonuçlar üretti ve piyasada üstün olabileceğimizi kanıtladı. Bu bizi Air Berlin ve Germania gibi davalardan ayırıyor. Diğer piyasa katılımcılarının şirketimize ilgisi de çekiciliğimizin altını çiziyor” denildi.

Emine SONUGÜR / HAMBURG