Almanya’da zehirli gaz salınımını en aza indirmek amacıyla otomobil kullanımının azaltılması ve toplu taşımanın yaygınlaştırılması politikası çerçevesinde, tren biletlerinden alınan vergilerin düşürülmesi ve böylelikle biletlerin ucuzlaması amaçlanıyor.

1 Nisan’da yürürlüğe girecek tasarı, uçak biletlerindeki vergi oranını yüzde 76 yükseltirken, tren biletlerindeki vergiyi yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürecek. Bu durum uçak biletlerine zam, tren biletlerine indirim olarak yansıyacak. Benzinin litresine de 3 cent zam geliyor.

Tren biletlerindeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 19’dan yüzde 7’ye çekilerek kısa mesafelerde uçak veya özel otomobil yerine trenle yolculuğun tercih edilmesini hedefleniyor. Buna göre 19.90 Euro olan en kısa mesafe hızlı tren bileti 17.90 Euro’ya inecek. Bilet fiyatlarının ucuzlamasının, trenle yolculuk yapacak kişi sayısını yaklaşık 5 milyon artırması bekleniyor. Düşen vergi oranı nedeniyle bütçede ise 500 milyon Euro’luk bir kayıp hesaplanıyor.

Demir yolları yenileniyor

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Almanya’nın tarihin en büyük demir yolu yenileme projesi için 86 milyar avro harcayacağı açıklanmıştı. Bu paranın 62 milyar avrosu hazine tarafından, geri kalan miktar ise tren yolu şirketi DB tarafından karşılanacak. Bu miktar, 10 sene içerisinde mevcut ray sistemlerinin ve istasyon binalarının yenilenmesi için harcanacak.