Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) öncülüğünde Zonguldak Dedeman Oteli'nde gerçekleştirilen Türk-Alman Ekonomi Günü'ne Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hans Jörg Brunner, bazı belediye başkanları, il müdürleri ve işadamları katıldı. Açılışta konuşan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel, Almanya'ya giden ilk işçilerin Zonguldak bölgesinde yaşayan ve madencilik kültürü ile yoğrulmuş insanlar olduğunu söyledi. Tezel, "Bu bölgenin insanı ile başlayan Almanya maceramız, bugün iş dünyasından profesyonellere ve girişimcilere kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. BAKKA olarak bizler bu geniş yelpazede yer alan kesimlerle bölgemiz arasında, doğru, sağlıklı, karşılıklı güvene dayalı ve uzun vadeli ilişkiler tesis edilebilmesini hedefliyoruz" dedi.

'ALMANYA'YI BU BÖLGE İNSANI GELİŞTİRDİ'

Almanya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hans Jörg Brunner ise Batı Karadeniz Bölgesi'nin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Almanya'nın, gerçekleştirdiği ekonomi mucizesini aslında bu bölgenin insanlarına borçlu olduğunu ifade eden Brunner, şunları kaydetti:

"Almanya'ya bu bölgenin insanları gelmiştir. Taş kömürü işletmeleri, çelik işleme, gemicilik ve tersane çalışmaları ile donanımları, teçhizatları, demir yolları ile ilgili faaliyetler son derece önemlidir. Özellikle taş kömürü ve çelik kazanımı konusunda da bu bölgenin geleneksel faaliyetler oluşturduğunu söyleyebiliriz. 10 binlerce insan bu bölgeden Almanya'ya gelmiştir. Almanya'da bir ekonomi mucizesi gerçekleştirilmiştir ve kendileri de bizlere destek olmuştur. Dönenler de olmuştur mutlaka ama halkımız arasında bağlantı noktası sağlanmıştır. İki vatana sahip olan vatandaşlar vardır."

Vali Yardımcısı Fethi Özdemir de 1950'lerden itibaren Almanya'ya çalışmaya gidenlerin önemli bir oranının Zonguldak ve çevre illerden olduklarına dikkat çekti. Özdemir, geçmişte işçi olarak Almanya ekonomisine katkı sağlayan Türk insanının, bugün eğitimli ve girişimci profilleriyle hayatın her alanında başarılara imza attıklarını, bu durumdan gurur duyduklarını söyledi. Almanya'nın ihracat açısından en önemli pazar olduğunu vurgulayan Özdemir, "Almanya'ya ihracatımız 2011 itibariyle 14 milyar dolar sınırına dayanmıştır. Sadece Zonguldak, Karabük ve Bartın'ın 2011 itibariyle Almanya'ya yaptığı toplam ihracat 37 milyon dolara yaklaşmıştır. Bu açıdan gerek Zonguldak gerekse bölgemiz açısından doğal zenginlikleri koruyarak, bölgenin çalışkan insanları sayesinde ihtiyaç duyulan ekonomik çeşitliliği yaratabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam eden toplantılarda, bölgedeki yatırım imkanlarını arttırmaya yönelik sunumlar ve ikili görüşmeler gerçekleştirildi.



DS(EE/CK)