Gıda sektöründe yenilikçi projelerin yarıştığı 'TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı', Swissotel Büyük Efes’te yapılan törenle açıldı. Toplantının açılış kısmında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de konuşma yaptı. Konuşmasında şirketin faaliyetleri konusunda kısa bir bilgilendirme yapan Ülker, 6 ana sektörde 54 fabrika ile Türkiye dahil 10 ülkede üretim yaptıklarını söyledi. Ülker, "Şu anda istihdam sayımız 30 bine ulaşmış durumda. 2011 yılında 11.6 milyar TL brüt gelirimiz olmuş. Biz uluslar arası lider bir gıda ve içecek şirketi olmayı amaçlıyoruz" dedi. Ülker’in Türkiye’de ilk Ar-Ge departmanı kuran ve gıda ürünlerini ambalajlayan ilk şirket olduğunu söyleyen Ali Ülker, şirket olarak Ar-Ge ve inovasyona büyük önem verdiklerini de ifade etti.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÇAĞRI

Ülker, kalite ve Ar-Ge ekiplerinin de 200 kişiden oluştuğunu anlattı. Ülker, "Yarınlar için daha güçlü gıda sanayi ve güçlü şirketler için genç girişimcilerden daha fazla çaba bekliyoruz. Daha fazla sizin kapınızı çalmak istiyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımıza ve ortaklarımıza Türkiye’den proje, fikir ve patent de satmak istiyoruz. Üniversite sanayi ve devlet işbirliği önemli. TÜBİTAK ile bu konularda birçok projemiz var. Sizlerden gelecek ilginç projeleri değerlendirmeyi arzu ederiz" diye konuştu.

ALHARAL: HEDEF 55 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Toplantıda konuşan TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal da Türkiye’nin tarımsal ürün çeşitliliği açısından önemli ihracat imkanlarına sahip olduğunu belirterek 2011 yılında 12.8 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünleri ihracatını 2012 yılında 14 milyar dolara çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi. TİM’in 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi çerçevesinde sektör ihracatının 55 milyar dolar olarak belirlediğini ifade eden Alharal, Ar-Ge harcamalarının da artması gerektiğini vurguladı. Yaptıkları etkinliğin de buna katkı koyacağına inandığını kaydeden Alharal, "Zor bir görev üstlendiğimizin farkındayız. Üniversite sanayici işbirliğini arttırdıkça bu görevin üstesinden geleceğimizie inanıyoruz. Türk sanayicisi Ar-Ge’yi söylemden eyleme geçirmek zorundadır" dedi.

116 PROJE SERGİLENİYOR

Proje Pazarı’nda 26 üniversiteden, aratırma enstitüleriden ve Ar-Ge çalışmaları yapan firmalardan 190 proje başvurusu yapıldığını anlatan Alharal, bunların 116’sının sergilemeye layık görüldüğünü aktardı. Eli Alharal, "Proje başvurularının bu kadar yüksek olması öğrenci ve akademisyenlerin bünyesinde ne kadar yoğun bir enerji birikimi olduğunu göstermektedir. Esas olan saklı kalmış bu enerjiyi sanayimize enjekte etmektir. Bu etkinlik üniversite-sanayi arasında köprü görevi üstlenecektir" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da yüksek katma değerli ve yerli ürüne dayalı ihracat getirisi sağlayan tarım ve gıda sektörünün önemine değinerek hedeflere ulaşmak için Ar-Ge ve inovasyona mutlaka önem verilmesi gerektiğini vurguladı.