Ergin, birçok ilden gelen arıcının konaklama belgesi alarak kış aylarını ilçede geçirdiğini belirtti. Ergin, "Alanya'ya her kış 25- 30 bin kovan arı getiriliyor. Birliğimize kayıtlı 255 yerli arıcının kovanlarıyla birlikte bu sayı yaklaşık 50 bine çıkıyor. Ege ve Akdeniz kıyıları ile Karadeniz'in bir kısmını tercih eden gezginci arılar, bitki florasının zengin olması nedeniyle Alanya'yı daha çok tercih ediyor. Ancak gezginci arıcıların bölgeye akın etmesi, bölgemizdeki arının verimini de düşürüyor" dedi.

Murat Ergin, Akdeniz'in doğal bitki örtüsünden dolayı bölgenin bal kalitesinin tartışılmaz olduğunu dile getirdi. Ergin, "Yaz aylarında aşırı sıcak olduğu için kovanlarımızı yaylalara taşıyoruz. Kovan başı ortalama 10 kilo bal elde ediyoruz. Üretilen balın kilosu 25- 30 TL arasında alıcı buluyor. Alanya'ya dışarıdan gelen arı ister istemez ilçedeki verimi düşürüyor" diye konuştu.

Alanya'nın Demirtaş Beldesi'nde 42 yıldır arıcılık yapan Mevlüt Demirci ise Akdeniz'i kışlatma bölgesi olarak kullanan gezginci arıcıların yerli arının verimini düşürdüğünü belirterek üreticilerin bilinçlendirilmesi için daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.