HiltonSa Oteli'nde kongreye, Mısır Ulaştırma Bakanı Gala Mostafa Said ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İskenderiye Ticaret Odası ve Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmet El Wakil, 23 Akdeniz ülkesinin Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, Akdeniz'in önde gelen limanlarının temsilcileri, işadamları ve Arap Akademisi'nden 60 deniz öğrenci katıldı. Kongrenin açış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Akdeniz'in sadece bir bölgenin coğrafyanın adı ve bir denizin adı da olmadığını belirterek, "Akdeniz medeniyetlerin doğduğu, kıtaların buluştuğu, uygarlıkların altın çağına ulaştığı yerdir. Her şeyin değiştiği Akdeniz'de değişmeyen tek şey hala ticaretin, medeniyetin, zenginliğin ve evrensel insanlık değerlerinin merkezi olmasıdır. Bugün bölgemizde yaşadığımız siyasal sosyal ve ekonomik sıkıntıların tamamı geçicidir. Akdeniz'de ticaret, turizm ve lojistik olsa da ana konu bizim için bir ailenin buluşmasıdır" dedi.

'ORTAKLIKLAR KURMALIYIZ'

Aşut, Akdeniz'in dünya gemi taşımacılığının en yoğun olduğu bölge olduğunu ve dünya deniz ticaretinin üçte birinin Akdeniz'de yapıldığını kaydetti. Şehirleşme oranının da bölgede yoğun olduğunu belirten Aşut, "Dünyada şehirlerde yaşam oranı yüzde 50 iken Akdeniz'de bu oran yüzde 70'dir. Akdeniz ticaretin kolay yapıldığı bir bölgedir. Bu zenginlikten neden tam anlamıyla yararlanmıyoruz. Et ve tırnak gibi olup ortaklıklar kurmalıyız. Bizim rakibimiz Çin'dir, Hindistan, Amerika ve Asya'dır. Sosyal, siyasal ve kültürel, ekonomik açıdan her zaman dayanışma içinde olup, projeler üretmeliyiz. Birlikten kuvvet doğduğunu unutmamalıyız" diye konuştu.

MISIR'A GİREN ÜRÜNLERİN YARISI TÜRKİYE VE AKDENİZ'DEN

İskenderiye Ticaret Odası ve Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmet El Wakil ise ülkelerine giren ürünlerin yarısının Türkiye ve Akdeniz'den geldiğin söyledi. El Wakil, "Türk-Akdeniz şirketleri zaten Mısır'da bulunmaktadır. Bugün Türk şirketleri bölgenin merkezi olarak kullanmaktadır ve bizim 200'den fazla Türk şirketiyle ortaklıklarımız var. Bu şirketler de Mısır'a yatırım yapmakta ancak şu anda yeni çizgiyle ortaya koyduğumuz yaklaşımla daha fazla Türk şirketi bundan faydalanacak. Mısır'daki geçiş dönemi geçicidir ve bir sona ulaşmak durumundadır, iki hafta içinde yapılacak seçimlerle birlikte. Türkiye'nin yıllar önce geçirdiği demokratikleşme sürecinin aynısını Mısır geçirmektedir. Avrupa da bu dönemi yaşamıştır ve Mısır'da bizler de bu süreci sonlandırmak için çaba göstermekteyiz. Tabii ki adil rekabet, hukukun üstünlüğü, prensiplerin uygulanması ve daha iyi bir işletme ortamı için çalışmaktayız" diye konuştu.

ULUSLARARASI LİMAN HEDEFİ

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Modern dünyanın ticaret kavramının temellendirilmesinde Akdeniz tartışmasız bir beşik, zenginlik merkezi olmuştur. Uygarlık, medeniyet, ticaretin gelişmesiyle doğru olarak bugün Akdeniz kıyısı tüm ülkelerde canlı varlıklarıyla değerleriyle karşımızda bulunmaktadır. Mersin geçen yıl 25 milyar dolar dış ticaretin gerçekleştirildiği bir liman kentidir. Mersin Limanı, İstanbul'dan sonra 2'nci en büyük Türkiye'nin ticaret limanıdır. Hedef, Mersin'den başlayarak Akdeniz'e kıyısı olan tüm kentlerin işbirliğini içerecek bir lojistik, uluslararası liman ve bir ticaret kenti haline gelmesini sağlamaktır."

İYİ NİYET PROTOKOLÜ İMZALANDI

Konuşmaların ardından kongreye katılanlara plaketleri verilirken, Mersin Üniversitesi ve Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi arasında iyi niyet protokolü imzalandı. Hazırlanan protokol Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ile İskenderiye Ticaret Odası ve Mısır Odalar Federasyonu Başkanı Ahmet El Wakil tarafından imzalandı.

Kongrede daha sonra sunumlara geçildi.



AŞ(OA/CK)