Taner YENER/İSTANBUL, YATIRIM şirketi AIC Group, üçüncü havalimanı inşaat ve işletme ihalesine İtalya’nın en büyük tasarım ve mimarlık firması One Works’ün de arasında bulunduğu bir konsorsiyum ile girecek.


Sabancı grubu, TAV Havalimanları Holding ve Kolin İnşaat’ın ardından ihaleye talip olan AIC Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Türkiye'de son 10 yıldır özellikle havacılık sektöründe dünya ortalamalarının çok üzerinde büyümeler kat edildiğini belirterek, "Türkiye'deki bu büyüme, Avrupa'da bir çok ülkenin yatırımcısının olduğu gibi İtalya'nın da dikkatini çekti. Bir süre önce İtalya'daki havalimanı yatırımcıları bizimle irtibata geçerek, Türkiye'deki birden fazla havacılık yatırımına ilgileri olduklarını, bizimle işbirliği yapmak istediklerini dile getirdiler. Biz de 3’üncü havalimanı ihalesi konsorsiyumunu imzaladık” dedi.


Türkiye'den AIC Group ve TRK MW Group ile İtalya'dan One Works, Europroject, CITRA, Studio Brusa Pasque şirketleri, uzmanlıklarını birleştirmeleriyle oluşan konsorsiyum çerçevesinde İstanbul'da yapılacak olan 3'üncü havalimanı proje ihalesine teklif vereceklerini kamuoyuna açıkladılar.


Ritz-Carlton Hotel’de düzenlenen toplantıya, AIC Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, İtalya'nın en büyük tasarım ve mimarlık firması One Works'ün ortağı Massimo Gallina, proje yönetim şirketi Europroject, mimarlık ve tasarım şirketi Studio Brusa Pasque'den mimar Elena Brusa Pasque, Dario Tresoldi, şehir planlama şirketi CITRA, mühendislik, inşaat ve maden alanında faaliyet gösteren şirket TRK MW Group'tan ise Yönetim Kurulu Başkanı Nerve Korkmaz katıldı.


HAVACILIK SEKTÖRÜNDE ‘MADE IN TURKEY’ ALGISI OLUŞMASI SAĞLANDI

Türkiye'de son 10 yıldır başta havacılık sektöründe dünya ortalamalarının çok üzerinde büyümeler yaşandığını ifade eden AIC Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, bunun paralelinde Türkiye ekonomisinin de her geçen yıl bir önceki yıla göre çok daha güçlenerek dünyada en dikkat çekici ekonomilerden biri haline geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:


“Dünya ekonomisi küçülmeye gittiği bir dönemde Türkiye ekonomisi ara vermeden büyümeye doğru gitti. 2004 yılında havacılık sektörüne adım attık. Bunun paralelinde çok hızlı gelişmeler yaşandı. Havacılık sektöründe 'Made in Turkey' algısı oluşması sağlandı. Eskiden Türk yatırımcı olarak yurtdışına havacılıkla ilgili bir yatırım konuşmaya gittiğimizde 2-0 rekabette geride başlıyordunuz. Artık bir Türk firması olarak havacılık yatırımlarınızda 2-0 önde başlıyorsunuz. Bu gerçekten son 10 yıldaki gelişmeler son 10 yılda havacılık sektörüne cesaretle yatırım yapan yatırımcıların başarısı. Son 10 yılda kat edilen bu yolda gelinen başarı da öncelikle dünyanın en beğenilen hava yolu olarak kabul edilen Türk Hava Yolları'na ve Türkiye'nin çok büyük bir Avrupa hava haline gelmesinde ciddi yatırımları olan emekleri olan Türk Hava Yolları'na teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten Türkiye özellikle Marmara Bölgesi şu anda Avrupa'nın en önemli transit hatlarından bir haline geldi.”


SEKTÖRDEKİ BÜYÜME İTALYA’NIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Avrupa'nın büyümede yavaşladığı bir dönemde Türkiye'de ekonominin hızla büyümeye devam etmesi, özellikle havacılık sektöründe de çok hızlı büyümenin İtalya'nın da dikkatini çektiğini ifade eden Murat Ersoy, şöyle konuştu:


"İtalya'daki yatırımcılar artık yeni gözde yatırım alanı olarak Türkiye'yi görmeye başladılar. Tabii tekrarlıyorum bunun oluşmasının nedeni, sadece havacılıkta değil paralelinde ekonomik büyümede. Bu konuda da öncelikle sayın ulaştırma bakanımıza ve başbakanımıza biz Türk yatırımcıları cesaretlendirdikleri ve ekonominin önünü açıp bu ortamı yarattıkları için kendilerine teşekkür etmek istiyorum. Bir süre önce İtalya'daki havalimanı yatırımcıları bizimle irtibata geçerek Türkiye'deki birden fazla havacılık yatırımına ilgisi olduklarını bununla ilgili bizimle işbirliği yapmak istediklerini dile getirdiler. Yaptığımız araştırmalardan sonra biz de bu projede yer almaktan mutluluk duyacağımızı belirttik ve bugün bu duyuruyu yaptığımız 3’üncü havalimanı ihalesi konsorsiyumunu imza aşamasına getirdik ve imzaladık. Bu grup şu anda Türkiye'nin en büyük yatırım projelerinden biri olan 3. havalimanı projesine teklif vermek için bir konsorsiyum oluşturdu. Öncelikle gruba, One Works'un İtalya'nın en büyük proje yönetim şirketleri ve master plan hazırlama şirketi olan One Works dahil oldu. Arkasından diğer aşamalarda ve Avrupalı yatırım şirketi Türkiye ortağı TRK MW Group dahil oldu. İlerleyen aşamalarda gerek havalimanı işletme grubu olarak, gerek inşaat grubu olarak, İtalya'daki bir kaç büyük şirketi bu konsorsiyumda göreceksiniz.”


 TÜRKİYE AVRUPA’DA BÜYÜMEKTE OLAN BİR EKONOMİ

Toplantıda konuşan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İtalyan tasarım ve mimarlık firması One Works'ün ortağı Massimo Gallina ise, birçok açıdan Türkiye'nin Avrupa'daki en dinamik ülkesi olmakta olduğunu belirterek, şöyle dedi:


“Örneğin, sosyal açıdan Türkiye Avrupa'nın en genç ülkesi. Ekonomik açıdan bakarsak Türkiye Avrupa'da büyümekte olan bir ekonomi. Coğrafi konumu açısından bakacak olursak, Türkiye Asya ve Avrupa arasında bir sınır niteliğinde. Ve bu coğrafi konum sayesinde de bu bölgede gelişmekte olan ülkeler için doğal bir lider konumunda Türkiye. Yine biz havaalanı uzmanları olarak şunu fark ettik ki geçtiğimiz yılda havaalanı pazarı da büyümekte. Mesela, İstanbul havaalanına bakacak olursak geçtiğimiz yıl İstanbul havaalanının yolcu sayısında yüzde 16'lık bir artış gerçekleşmiştir. Bu söz konusu işe başlamadan önce kendimiz için mümkün olan en iyi ortağı bulabilmek için bazı araştırmalar gerçekleştirdik. Analizlerimizin sonucunda bizim için mümkün olan en iyi ortağında Sayın Murat Ersoy olduğuna karar verdik. Kendisi zaten Türkiye'deki gelişmekte olan havaalanı sektöründeki gelişmekte olan ekonomiyi kendisi temsil eden bir kişilik. Kendisiyle temasa geçtik ve bu ortaklığı başlatmış olduk. Bu sunduğumuz projelerde de Türk kültürüne tipik özellikleri olan inovasyon ve gelenekleri de yansıtmak istemekteyiz. Birlikte estetik açıdan güzel, akıllı bir şekilde yönetilen, aynı zamanda bulunduğu bölgeye saygılı bir projenin başarısını belirleyeceğiz.”


METRO BAĞLANTISININ KURULMASI GEREKİYOR

Toplantıdan sonra basın mensupların soruların yanıtlayan AIC Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da, yeni havalimanın kurulacağı alanın şehir merkezine belli mesafede inşa edileceğini söyledi.


Murat Ersoy, şöyle devam etti:


“Havacılıkta en önemli şey, bu yeni havalimanı devreye girdiği zaman mevcut havalimanındaki yolcu trafiği, büyük bir oranda ticari trafiğin tamamı yeni havalimanına aktarılmış olacak. Tabii özellikle iç hat uçuşu yolcuları hızlı bir şekilde havalimanına ulaşmak, ondan sonra da herhangi bir gecikmeye maruz kalmadan en kısa sürede uçacakları noktaya ulaşmak istiyorlar. İtalyan ortaklarımızla yaptığımız görüş alışverişinde onlar özellikle şu konuya dikkati çektiler. 'Bu büyüklükte bir havalimanının, mutlaka kolay hızlı ve ekonomik ulaşılabilir bir havalimanı olması gerekiyor. Bunun için de hızlı metro bağlantısının şehir merkeziyle kurulması gerekiyor' dediler. Eğer proje kapsamına alınırsa hızlı metro bağlantısının şehre yapımını da biz konsorsiyum olarak, proje dahilinde üstlenmeye hazır olduğumuzu duyurmak istiyorum. ”


Ersoy, metronun projeye dahil edilmesi halinde yaklaşık 1 ile 1,5 milyar dolar ek yük getireceğini söyledi.


8-10 MİLYAR DOLAR BİR FİNANS ÖNGÖRÜYORUZ

Basın mensuplarının konsorsiyumun ihaledeki şansı ve finans yapısıyla ilgili sorularına Ersoy, “Bu tip projelerin en büyük çıkış noktası finans yapısı. Eğer projenin finansını organize etmediyseniz zaten bu tür projelere teklif bile veremezsiniz. Bu projenin finans yapısı hazır. 8 ila 10 milyar dolar bir finans gerektiğini ön görüyoruz. Bu finans bu grup tarafından hazırlanacak. Türkiye’nin en büyük ihalelerinden biri olacak. Türkiye’deki büyük grupların ilgisi olduğunu biliyoruz. Rekabet güzel bir şeydir. Biz de buna renk katacağımızı ve projeyi alabilmek için elimizden gelen çabayı gösterebileceğimizi şimdiden duyurmak istiyoruz” dedi.