Çikolatadan bisküviye, şekerden fındığa kadar yüzlerce yeni ürünün katıldığı fuara 65 ülkeden 1412 firma katılırken Türkiye'yi toplam 68 firma temsil etti. Bisküvi, pastacılık ürünleri, dondurma, sakız, kakao, çikolata ve çikolata mamulleri, şekerli mamuller, çerezler, kuruyemişler helva, lokum gibi geniş bir yelpazede ürünlerin sergilendiği ve 41 yıldır her yıl düzenlenen fuarın15 bin kişi tarafından ziyaret etmesi bekleniyor.

Fuara katılan İstanbul İhracatçı Birlikleri Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İİB) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, Türkiye'nin gelişen dış politikası ve ekonomisinin yükselen değer hale gelmesiyle birlikte Ortadoğu ve Afrika'ya ihracat yapılan ihracatta artış olduğunu söyledi. Zekeriya Mete, Türk ihracatçısının Avrupalı üreticilerle aynı şartlarda rekabet etmediğini, buna rağmen Türkiye'nin ihracatında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Kuzey Afrika ülkelerinde 'Arap baharı' ile birlikte oradaki insanların Türk ürünlerine güveninin arttığını bildiren Mete, ihracatta yıl sonundaki beklenen rakamın beklentinin üstünde olacağını dile getirdi.

VİZE SORUNLARI BİTMİYOR

Türkiye'den Almanya'daki fuarlara katılacak Türk girişimcilerin hala vize sıkıntısı çektiğini vurgulayan Mete, komik gerekçelerle vize verilmediğini bu nedenle Türk girişimcilerin de yönlerini başka ülkelere çevirdiğini vurguladı, şöyle dedi:

"Avrupa'ya gelip- giderken sıkıntılar yaşıyoruz. 'Bu tür fuarları ülkemizde yapalım' diyoruz. Yine birkaç firmayı temsilen gelmek isteyen arkadaşımız vize sorunu ile karşılaştı. Fuar rezervasyonu yapılmış firma temsilcilerine vize vermeyen Almanya yine aynı hünerini sergilemiştir. Avrupa 3- 5 yıl sonra peşimizde koşacaktır. O zaman da bazı şartları biz koyacağız diye düşünüyorum."

TÜRK İŞADAMLARI UMUTLU

Fuara katılan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, İİB Başkanı Zekeriya Mete ile birlikte Türk firmalarının stantlarını dolaşarak, Türk işadamlarına birer sertifika verdi. Fuara katılan Türk firma yetkilileri bu fuar sayesinde ihracatlarını arttırıp yeni iş bağlantıları kurmayı amaçladıklarını söyledi.



MZ(GE/İD)