Sektörün yıllardır Türkiye’de odun yetersizliğinden şikayet ettiğini, ihtiyacı olan odunun yüzde 35 - 40’ını ithal etmek zorunda kaldıklarını belirten İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, "Bizim odun bulamadığımız bir ortamda, orman artıkları ile çalışan biyomas enerji santralı, odun fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Almanya’daki ağaç orman sektörü son 2 yıldır bu sorunla boğuşuyor. Aynı sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Orman Bakanlığı olumsuz tavrını sürdürmeli" dedi. Sektör yıllık 13,5 milyon tonluk odun ihtiyacının yaklaşık 5 milyon tonluk kısmını Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, 2,6 milyon tonluk kısmını köylülerden 800 bin ton kısım özel kesim kavak gibi ağaçlardan, geri kalan 5,1 milyon tonluk kısmını ise ABD, Şili, Arjantin, Kanada’dan odun yongası cips halinde, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Bulgaristan’dan odun olarak ithalat yoluyla karşılıyor.

BAKANLIK KONUYA SICAK BAKMIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne biyomas enerji santralı kurmak amacı ile müracatta bulunduklarını açıklayan Abdullah Tever, "Orman Bakanlığı’nın konuya sıcak bakmadığını biliyoruz, ancak şirketlerin bu konuda lobi faaliyetleri yürüteceklerini düşünüyoruz" dedi. Biyomas enerji santralinin odun atığı, kabuk, yonga, kırpıntı talaş gibi orman atıkları ile çalıştığına dikkat çeken Abdullah Tever, "Türkiye’de çok fazla orman atığı olmadığı için bu santraların ülkemizde kurulması da doğru değil. Birlik olarak Orman Bakanlığı’na hassasiyetimizi bildirdik. Bakanlığının bu konudaki olumsuz tavrını sürdürmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Biyomas enerji ile ilgili en büyük sorunu Almanya’nın yaşadığına dikkat çeken Abdullah Tever "Temiz enerji olarak bilinen Biyomas Enerji, Almanya’da ağaç ve orman sektörünü büyük bir sıkıntıya soktu. Orman atığı bulmakta zorlanan santraller, iç piyasadan normal odunları satın almaya başlayınca, Almanya’da 25-30 Euro olan odun fiyatı bir anda 40 Euro’ya kadar çıktı. Dolayısıyla odun fiyatında yaşanan bir artış, maliyetlere yansıyınca satışlar oldukça geriledi" dedi. Türk ağaç ve orman sektörünün üzerinde yeteri kadar yük olduğunu ve odun fiyatında artış gibi yeni bir yükü kaldıramayacağını bildiren Abdullah Tever, "Türkiye’de şu anda odunun ton fiyatı 90 Euro. Biyomas Enerji Santralı kurulduğu anda bu rakam 100 Euro’yu aşacaktır. Bu da maliyet hesaplarımızı alt üst edecektir. Zaten pahalıya mal eteğimiz ürünlerin daha da pahalı olmasına ve hem içerde hem de dışarıda gerçekleştirilen satışlarımızın düşmesine neden olacaktır" diye konuştu.

 


(BB)