Tansuğ Makina'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Tansuğ, yaklaşık 350 çalışanları olduğunu ve yılda 10 bin güneş enerjisi kolektörü ürettiklerini söyledi. Firmalarının temellerinin makine mühendisi olan babası Hakkı Tansuğ tarafından 1962'de atıldığını belirten Ertan Tansuğ, fabrikada ilk dönemlerde aspiratör ve pamuk temizleme makinesi üretimi yapıldığını söyledi. Zamanla sanayi tesislerine mühendislik, imalat ve montaj hizmeti vermeye başladıklarını anlatan Tansuğ, "Sonrasında ise bir seri üretim yapma işine karar verdik. 2004'te güneş enerjisi sistemleri kurmayı tasarladık. Pazar arayışı yaparken, 'En iyisini yapıp, dünyaya satmak' düşüncesiyle sadece yurt dışı satışı planladık. Çünkü Türkiye'de sattığınız bir malın parasını almak için büyük çaba göstermeniz gerekiyordu" diye konuştu.

BEYRUT ENDİŞESİ

Dünyaya güneş enerjisi sistemi satmak için büyük bedeller ödeyerek alınan belgeler olduğunu belirten Tansuğ şunları söyledi:

"Bir de ihraç yapacağınız ülkenin uygunluk koşullarına uymanız. ABD'de bu pazar 2 trilyon dolar. Avrupa'da ise 600 milyar euro. Bunları yapıp ilk olarak Avrupa'da İtalya ve ardından İspanya'ya ve Portekiz'e güneş enerjisi sistemleri sattık. Lübnan'dan Yeni Zelanda'ya, Avrupa'dan Kuzey ve Güney Afrika ile Ortadoğu'ya kadar 25 ülkeye ihracat yaptık. Siyasi ve ekonomik krizlere karşın yılda ortalama 3 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Önemli olan ihracat yapmak değil. Bunu sürekli hale getirmek. Satışımızın neredeyse yarısını Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gerçekleştiriyoruz ama son dönemde orada yaşanan olaylar bizi biraz tedirgin ediyor. Geçeceğini düşünüyoruz."

Türkiye'nin 100 milyar dolarları aşan ihracat hedefi olduğunu ve ihracat için de üretimin şart olduğunu vurgulayan Tansuğ, "Üretmeniz için de enerjiye ihtiyacınız var. Bunu başaramazsanız çok ihracat olmaz. Dünyada yenilenebilir enerji çok önemli hale geldi. Güneş, su ve rüzgar enerjisiyle üretimler yapılıyor. Türkiye'de Türkiye'nin 100 milyar dolarları aşan ihracat yapabilmesi için yenilenebilir enerji yatırımlarına daha fazla ağırlık verilmeli. Güneş enerjisi sistemleri sattığımız ülkelerde, yatırımcılara çok daha fazla destek veriliyor" dedi.



YB(BK/CK)