Yaklaşık 50 yıldır doğal peyniri ve süt ürünleri tüketiciye sunan Teksüt, 2013’te satış alanlarını artırmak, ürünlerine yeni çeşitler eklemek, kapasiteyi artırmak ve UHT süt üretimine geçmeyi planlıyor. Teksüt Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık, yeni dönem projelerini açıklayıp, 2013’te UHT süt hattı için yeni bir tesis inşa ettiklerini ve 7-8 ay içinde tamamlanacağını söyledi. Arınık, sektörde ilk 10 firma arasında yer aldıklarını da ifade ederken, 2011 yılı cirolarını ise 153 milyon Lira olarak açıkladı.

ABD, KOYUN PEYNİRİNİ, DOĞU ÜLKELERİ YAĞLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYOR

İhracaata ilişkin bilgiler veren Arınık şunları söyledi: “İhracat miktarımız 3,5 milyon Dolar civarında. Bu rakam Irak ve ABD’ye yaptığımız ihracatın toplamıdır. Şu an Irak ve ABD’ye ihracını yaptığımız çeşitler, tercihlere göre farklılık gösteriyor. ABD, klasik koyun peynirini daha çok seviyor. Ayrıca ABD’de Türkler, ‘Türk usulü peynir’i daha çok aradığı için bu ürün tutuluyor. Irak’ta sürülebilir ürünler, beyaz peynir, kaşar türleri başta olmak üzere yoğurt, lor ve yöresel ürünler alıyor. Doğu ülkelerinde yağlı ürünler tercih edildiği için en çok kaymak, tereyağı, kaşar, gibi çeşitler ilgi görüyor.”

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

Sektörün en büyük eksiğinin istikrarsızlık olduğunu da söyleyen Arınık, günde 350-400 ton süt işleme kapasitelerinin olduğunu söyledi. Cevdet Arınık, Teksüt’ün bünyesinde 280 kişinin çalıştığını, dolaylı yoldan 10 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlandığını belirtti.

 

RG (RT)