Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2012 yılı yaş çay taban fiyatının en az 1.40 lira olması gerektiğini söyledi. Bölgedeki tüm sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin görüşlerini aldıktan sonra bu fiyatı tespit ettiklerini vurgulayan Paliç, "Önceki yıl yaş çaya 1.20 lira istemiştik ancak destekleme primi ile 1.10 lira fiyat verildi. Fiyatın bu yıl en az 1.40 lira olması gerekiyor. Geçen yıl 800 lira olan gübrenin fiyatı bu yıl bin 50 liraya çıktı."

Çayda kaliteyi yakalamak için hasat süresinin ortalama 45 günden 25 güne inmesi ve kaliteli çay için mutlaka çayın taze işlenmesi gerektiğini ifade eden Paliç, özel sektör kuruluşlarına da uyarıda bulundu. Paliç, şunları söyledi:

"Kaliteli çay istiyorsak çayımızı taze iken mutlaka işlemeliyiz. Ayrıca önceki yıl destekleme hariç 98 kuruş olan taban fiyata maalesef özel sektör kuruluşları uymadı. Bazı firmalar kilosu 60 kuruştan yaş çay aldı. Günde 12 bin ton çay işleyen özel sektör işine geldiği zaman çok az çay alabiliyor ve üreticiye taban fiyatın altında fiyat verebiliyor. Özel sektörün amacı kaliteli çay üretmekse tam kapasite sezona girmeli."



MK(TM/CK)