Kongre için Ekin Grubu Araştırma Birimi, 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' başlıklı bir araştırma yaptı. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği'nin yayın organı Resort Dergisi'nin özel sayısı olarak kongrede açıklanacak araştırmada yer alan bilgilere göre, halen dünyanın en fazla turist gönderen bölgesi Avrupa'nın turizm hareketliliğindeki payını, Çin ve Hindistan'ın başını çektiği Asya ülkeleri alacak. Bu ülkelerin halen yüzde 21.7 düzeyinde olan dünya turizmdeki payı, 2050 yılında yüzde 50.3'e çıkacak.

DİJİTAL TURİST

Araştırmada, Hollanda'da Stenden Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan 'Avrupa Turizminin Geleceği Enstitüsü'nde turizmin geleceği üzerine çalışmalar yapan ve 'Turizm füturisti' olarak bilinen İngiliz akademisyen Ian Yeoman'ın 2050 yılının turizmiyle ilgili çalışmalarına yer veriliyor. Ian Yeoman, geleceğin turizmiyle ilgili şu öngörülerde bulunuyor:

"Dijital turist terimi seyahat terminolojisine girecek. 2020'de seyahat harcamalarının yüzde 32'si Asya tarafından gerçekleştirilecek. Turizmde kanaat önderlerinin yerini sosyal medya alacak. Turist 'her şeyi, bir arada, hemen ve en ucuz' talep edecek. Destinasyon tercihinde kültürel sermaye belirleyici olacak. Gidilen görülen yerle ilgili aktarımlar belirleyici olacak. Çince, İngilizceye ek yeni turizm dili olacak. Turizmde toplu ulaşım yaygınlaşacak. Seyahatlerde sınırlamalar azalacak. Tek kişilik tatiller artacak. Serbest zaman artacak. Destinasyonlar değişecek. Konaklama tesislerinin kapasiteleri artacak. Eğlence odaklı turizm yaygınlaşacak. Son dakika satışları yaygınlaşacak. Otel mimarisi değişecek. Ulaşımda hız ve kapasite artacak. Sağlık turizminin önemi artacak. Yaşlılara yönelik tesisler önemli hale gelecek. Çevreye duyarlı tesisler ön plana çıkacak."

TURİZMDE MERKEZ AVRUPA'DAN ASYA'YA KAYIYOR

Resort Dergisi'nin 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' konulu özel sayısında, aralarında; Birleşmiş Milletler, OECD, Dünya Turizm Örgütü gibi uluslararası kuruluşların konuyla ilgili çalışmaları aktarılıyor. Hepsinin ortak noktasının, Avrupa'nın gerileyeceği, Asya'nın yükseleceği öngörüsü olması dikkati çekiyor.

Uluslararası kuruluşların verilerine dayandırılan araştırmada, dünya turizminde talep ve yatırımların adresinin, 10 yılı aşkın süreden beri başını Çin'in çektiği Asya ülkeleri olduğu, bunun önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği belirtiliyor. Konaklama alanında binlerce otel yatırımını kendine çeken Çin'in bu avantajlarını, 10-20 yıllık perspektifte devam ettireceği Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) 2020-2030 tahminlerinde de yer alıyor. UNWTO'ya göre Çin 2030'de 100 milyonu aşan ziyaretçi ile bu alanda birinci sırada olacak.

KÜRESEL YATIRIMLAR

Araştırmada yatırım planlarına göre dünya genelinde otelcilik alanında 1 milyona yakın yeni oda yatırım veya planlama aşamasında olduğu belirtilerek otel yatırımlarında ilk sırayı 375 bin oda ile Asya Pasifikler alırken, onu 310 bin oda ile Kuzey Amerika, 145 bin oda ile Avrupa, 125 bin oda ile Ortadoğu ve Afrika'nın izlediği belirtiliyor. Turizme yatırım açısından gelişme potansiyelleri yüksek destinasyonlar sıralamasında İngiltere ilk sırada yer alırken, Türkiye ikinci, Rusya üçüncü, İsviçre dördüncü, Çin beşinci sırada yer buldu.