UTİB, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar - Ge Merkezi (BUTEKOM) ile Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından yürütülen ve Bursa - Eskişehir - Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen 'Bursa Bölgesi Tekstil ve Hazır Giyim Üreticilerinin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ile Çevresel Yüklerin Hesaplanması, Eko-Etiket Altyapısının Oluşturulması' projesinin sonuçları basın toplantısıyla açıklandı.

UTİB Başkanı Burkay, Uludağ İhracatçıları Birliği'nde (UİB) düzenlenen toplantıda 1 yıllık çalışmaları kapsamında düzenledikleri seminerlerle 35 firma çalışanına eğitim verdiklerini kaydetti.

Proje ile ürünlerin çevreye olan etkilerini azaltarak, rekabet ve ihracat seçeneklerini arttırmayı istediklerini söyleyen Burkay, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi ucuz iş gücü ve enerjiye sahip ülkelerin arasından sıyrılarak, AB ve ABD'de tercih edilebilecek niteliklere sahip ürünler üretmenin şart olduğunu dile getirdi. Burkay, bu kapsamda önemli bir pazar payı olan çevre dostu ürünler grubunda yer almak ve mevcut pazarı da korumak gerektiğini söyledi.

AB Eko Etiketi, ürünlerin çevreye dost olduğunu gösteren ve AB tarafından desteklenen bir etiket olduğunu ifade eden Burkay, proje kapsamında 5 firmaya eko-etiket almaları için yol haritaları hazırlandığını dile getirdi. Eko-etiket uygulamasının birçok avantajının bulunduğunu söyleyen Burkay, uygulamanın ihracat seçeneklerini, rekabet gücünü arttırmak, ürün kalitesini yükseltmek, üretim maliyetlerinin düşürmek, çevreye olan etkiyi azalması gibi avantajlarının bulunduğunu kaydetti.

Avrupa Birliği'nde çevreci olarak bilinen yeşil ürünlerin yüzde 30 ile 40 arasında pazar payının bulunduğunu söyleyen Burkay, "Önümüzdeki 10 - 15 yıl içinde Türkiye'de de bu ürünlerde artış olacak. Firmalar yeşil ürünler için atak yapacak" dedi.


ST/ (FK/AAA)(FOTOĞRAF)