Karacabey İlçesi’nde faaliyet gösteren SÜTAŞ bünyesinde oluşturulan Enfaş Enerji Elektrik Üretimi A.Ş.’nin kuracağı tesis hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan SÜTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, 'Doğadan sofraya' sloganının son halkasında ineklerin gübrelerinde enerji üreterek ekonomiye kazanımının sağlanacağını söyledi. 2.2 MW elektrik üretim kapasiteli tesisin yaklaşık 3 milyon Euro'ya mal olacağını belirten Arat, ağustos ayında başlayacak inşaatın Ocak 2013’te tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Bir süredir çiftliklerdeki hayvan gübreleri ve fabrika atıklarından enerji elde edip tesislerde kullanan SÜTAŞ’ın tüketilen enerjinin yüzde 15’ini bu şekilde karşıladığı öğrenildi. Deneme amaçlı enerji üretiminde ve Ar-Ge çalışmalarında olumlu sonuç alan SÜTAŞ’ın, enerji faaliyetinin ayrı bir şirketle devam etmesine kararını vererek Enfaş’ı kurduğu belirtildi.

Bilgilendirme toplantısında yapılan sunuma göre, Enfaş A.Ş. tarafından kurulacak atık bertaraf tesisinde, çiftliklerde oluşan büyükbaş hayvan dışkıları ve SÜTAŞ atık su arıtma tesisi çamurlarının geri kazanımı hedefleniyor. Bunun dışında biyogaz tesisi kabul kriterlerine uyan organik atıklar ve çiftliklerde hayvan beslemesinde kullanılan mısır silajı gibi bitkisel ürünlerden kullanılamaz durumda olanlar ise biyogaz tesisinde değerlendirilecek. Çürütücüye beslenen atıklar anaerobik ortamda biyolojik olarak parçalanarak biyogaz üretilecek ve üretilen biyogaz, ko-jenerasyon sisteminde kullanılarak elektrik ve sıcak suya dönüştürülecek. Bunun yanı sıra SÜTAŞ AŞ Karacabey Anaerobik Arıtma tesisinden elde edilen gazın da kurulması planlanan ko-jenerasyon tesisinde değerlendirilmesi planlanıyor.

Ağustos ayında inşaatı başlayacak biyogaz tesisinin Ocak 2013’te hizmete girmesi hedefleniyor. 2.2 MW elektrik kapasitesiyle ülkemizdeki en büyük tesislerden birisi olacağı belirtilen tesisin devreye girmesiyle bu ölçekte hayata geçen ilk projelerden birisi tarım ve hayvancılık sektörüne öncülük etmiş olacak.