Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, pazarlarını genişletmek, rekabetçiliğini artırmak için yeni fuarlar düzenlemeye devam ediyor. Daha önce de defalarca genel fuarların etkinliğini kaybettiğini ve sektörün niş (belli bir sektöre özel) fuarlara yönelmesi gerektiğini vurgulayan TMHF Başkanı Nedim Örün, İzmir’deki gelinlik fuarı 'IF Wedding'in başarısından feyz alınarak İstanbul’da sektörü buluşturan Çorap İç Giyim Mayo Fuarı- 'IF- EXPO'nun büyük ilgi gördüğünü dile getirdi. Bir sonraki yıl için fuarda iki kat büyüme beklentileri olduğunu belirten Örün, bir yandan var olan fuarları büyütürken, gelecek yıl İstanbul’da halk arasında kot kumaşı olarak bilinen denim fuarı düzenlemek istediklerini açıkladı.

GENEL FUAR DEVRİ KAPANDI

Türkiye’de genel fuarlar devrinin 30 yıl önce kapandığını belirten Nedim Örün şunları söyledi:

"Artık sektörün karışık fuarlarının da devri kapandı ve niş fuarlar kazandırmaya başladı. İstanbul’da düzenlenen fuar da, İzmir’deki gelinlik fuarından sonra en büyük ikinci niş fuar oldu. Bütün katılımcılar istisnasız çok memnundu. 500 yabancı, 5 bin yerli ziyaretçi ve alıcı geldi. İlk olmasına karşın 95 firma ve kurum katıldı. Yunanlı katılımcılar da vardı. Federasyon olarak niş fuarların sayısını artırmayı hedefliyoruz."

IF WEDDİNG KAPALI GİŞE

Bu yıl 15- 18 Şubat tarihlerinde 6'ncısı düzenlenecek olan 'IF Wedding Fashion' İzmir Gelinlik Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nın Milano, Barcelona, Paris ve Essen’deki fuarlardan önde olduğunu söyleyen Örün şu bilgileri paylaştı:

"2011 yılını Avrupa’nın en büyük gelinlik abiye damatlık fuarı olarak bitirdik. 23 bin 700 metrekaresi net olmak üzere 28 bin metrekarelik bir alanda yapılıyor. Ağustos ayında yerler satışa çıktı ve doldu, kapalı gişe oynuyor. Bu yıl fuara 7 ülkeden 30’a yakın yabancı firma katılıyor. ABD’den önemli bir firma var. Fuarın uluslararası niteliğini çekmek açısından İtalya, Bulgaristan, Fransa, BAE bizim için önemli ülkeler. 179 firma ve kurum katılıyor. Fuara katılan firmaların yüzde 55’i İzmir firması, geri kalanı İstanbul’un abiye firmaları"

SIRA EURO BÖLGESİNDE

Bu yıl IF Wedding’e önemli bir alıcı grubu beklediklerini dile getiren Nedim Örün açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İstanbul’da yaptığımız fuar çalışmasının paralelinde, pazarlamayı 'dolar bölgesi' olarak nitelediğimiz ülkelere kaydırdık. Sırada Euro bölgesi var. Ve benzer şekilde Rusya, Ukrayna İran, Irak, Suudi Arabistan, Kazakistan, Balkan ülkelerine ağırlık verildi. Geçen yıl 60 ülkeden alıcı ve ziyaretçi gelmişti, bu yıl yine aynı oranı yakalamayı bekliyoruz." Nedim Örün, bu yıl gala defilesini Milano Fuarı’na Türkiye’den kabul edilen tek Türk firması olan Özlem Süer’in hazırlayacağını belirtti. Süer’in ilk defa izleyici önüne çıkacak kreasyonunu daha sonra Londra’da sergileyeceğinin altını çizdi. Örün ayrıca, tasarım yarışmasının finalinin yapılacağını ve iki yıl öncesinin tasarım yarışmasının birincisi Fatma Palaoğlu’nun kapanış defilesini gerçekleştireceğini söyledi.

İDDİALI BİR DENİM FUARI GELİYOR

İstanbul’daki fuarda Egeli firmaların da önemli siparişler aldığını kaydeden Örün, TMHF olarak İstanbul’da önümüzdeki dönemler için niş fuarlar planladıklarını belirtti. Örün, "Denim Türkiye için çok önemli, üretimde, ihracatta çok öndeyiz. Çin’den sonra ikinci sıradayız, hatta bazı konularda dünyada birinci sıradayız. Ama Türkiye’nin bir denim fuarı yok. 'Denim İstanbul' fuarını düzenlemek için çalışmalarımıza başladık" dedi.

BT(AÖ/COŞ)