Toplam 414 fabrikası ve bu işletmelerde çalışan 41 bin 455 çalışanıyla Türkiye’nin dördüncü büyük organize sanayi bölgesi olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi işadamları tarafından kurulan DOSABSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, ekonomide yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Son yapılan Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin yapısında önemli gelişmeler görüldüğünü söyleyen Yedikardeş, eskiden firmaların yüzde 40'ının durumu şüpheliyken, şimdi bu oranın yüzde 10 seviyesine düştüğünü kaydetti. Yedikardeş, ekonomik krizlerin de şirketler açısından önemli bir elekten geçme dönemi olduğunu ifade etti.

Bu yıl hükümetin daha az dünya ile ticaret yaptığını belirten Yedikardeş, bu nedenle frene basma yılı olduğunu söyledi. İç piyasada bazı durumlar gözden geçirilsin mantığı ile ciddi tedbirler alındığına dikkat çeken Yedikardeş, "Hatta bunlardan bir tanesi piyasada vadeli çekler dönmesin, birbirine güvenmeyenler çalışmasın diye Çek Yasası bile ekonomik ceza diye çıkarıldı. Bu tamamen ekonomik kilitlenmeye neden oldu" diye konuştu.

'2015'E KADAR YÜZDE 7.5 İLE 10 ARASINDA BÜYÜRÜZ'

Yedikardeş, geçen yıl 135 milyar dolar ihracat yapıldığını ve yıl sonunda 150 milyar dolarlık ihracat oranına ulaşılmasını beklediklerini ifade etti. Yedikardeş, "Mart ya da nisan ayında ben bunu söyledim. Yeni sanayi bölgelerinde yeni yatırımlar ve çok hızlı büyümeler yaşadık. Bu yıl bazı işletmelerin yatırımları hariç, büyük yatırımlar olacağına inanmıyorum. Şu anda teknolojik yatırımlar ve kapasite arttırımına yönelik yatırımlar olacağı öngörüsündeyim. Türkiye'nin 2015 yılı da dahil olmak üzere yüzde 7.5 ile 10 arasında büyüme oranına ulaşacağını tahmin ediyorum" dedi.

'TÜRK MALI KALİTELİDİR İMAJI GELİŞTİ'

Selim Yedikardeş, firmaların Çin'den hem uzaklık hem de kalitesiz üretimi nedeniyle vazgeçtiklerini ve Türkiye'ye yöneldiklerini belirtti. Yedikardeş, "Bugün bakıyorsunuz Zara, Nike gibi bütün gruplar Türkiye'den mal alımı yapıyorlar. Bugün dünyada Türk Malı algısı değişti. Bir ürünün kaliteli olduğunu vurgulamak için özellikle Türk Malı vurgusu yapılıyor. Tekstildeki bu imaj değişikliği şimdi gıda sektöründe gelişiyor" diye konuştu.